NOVI SAD – Sinoć je u gornjem foajeu scene „Pera Dobrinović“ održana promocija knjige Balet i moderna igra autorke Suzan Au (prevela sa engleskog Katarina Stojkov Slijepčević). Organizatori promocije su Udruženje baletskih umetnika Srbije UBUS i Izdavačka kuća Clio, a učestvovali su Jelena Kajgo, dramaturg, Snežana Ađanski, profesorka Baletske škole u Novom Sadu, Zoran Hamović, glavni urednik i direktor Izdavačke kuće Clio. Nakon promocije knjige, na sceni “Pera Dobrinović” izvdena je plesna predstava MAGBET, po motivima drame Vilijama Šekspira, Bitef dens kompanije sa početkom u 19.30 časova.

UDRUŽENjE BALETSKIH UMETNIKA SRBIJE realizovalo je izdavanje knjige Balet i moderna igra uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja RS i IP Clio.
U knjizi nam Suzan Au daje istorijsko hronološki pregled razvoja igre od baleta i dvorskog spektakla do moderne igre, džez igre, stepovanja i folklorne igre. Pored detaljnog zalaženja u prošlost i opisivanja igara koje su bile začetnice akademskog baleta autorka nas preko radikalnih reformacija dovodi do današnjih dana kad je moderna tehnologija postala sastavni deo savremenih igračkih predstava. Navedena su imena i rad ključnih ličnosti koje su doprinele razvoju igre. Pored koreografa i igrača tu su i scenografi i opis njihovog scenskog dizajna kao i opisi kostima koji su pretrpeli transformaciju i od bogatih i teških zbog sputavanja pokreta postali lagani, prozračni i kraći. Naravno da se govori i o saradnji koreografa i kompozitora koji su pisali partiture za određene balete.

Bogat izbor ilustracija dopunjava tu sliku i vodi čitaoca od Palata Mediči do krovova Njujorka, od igre Luja XIV do eksperimentalnih koreografija Tvajle Tarp i Pine Bauš. Poslednje poglavlje dokumentuje rad glavnih igrača i koreografa od 1980-ih do naših dana, u kome autorka piše o sjajnim predstavama moderne igre kao što su one izvođene u Tancteatar i Buto. Lucidan tekst Suzane Au nam daje uvid u kompletan spektar igre, pregledno nam opisujući velike izvođače i predstave prošlosti kao i detaljno zalazeći u današnji svet igre.