NOVI SAD – U Srpskom narodnom pozorištu održana je u utorak prva proba predstave „Ilustrovana enciklopedija nestajanja“, koja je ujedno i poslednja prva proba u ovoj godini.
Prema tekstu Božidara Kneževića, za koji je pisac dobio nagradu Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2015. godinu, predstavu će režirati Zoltan Puškaš. Biće ovo druga režija Puškaša u SNP-u. Prva je, podsećamo, bila 2013. godine kada je režirao predstavu „Neka se jave najbolji“, koprodukcija SNP-a i SDUV-a.
Božidar Knežević je dobitnik preko 70 književnih nagrada. Radio je nekoliko veoma uspešnih adaptacija drama za novosadsko Pozorište mladih, Srpsko narodno pozorište i Jugoslovensko dramsko pozorište.
Predstava „Ilustrovana enciklopedija nestajanja“ nastaje kao koprodukcija SNP-a i Sterijinog pozorja, a u glumačkoj podeli su: Jugoslav Krajnov, Sanja Ristić Krajnov, Mia Simonović, Marko Savković, Nabojša Savić, Jovana Balašević, Jelena Antonijević, Grigorije Jakišić, Nina Rukavina i Daniel Husta, glumac Novosadskog pozorišta.
Pored Zolatana Puškaša koji je osim režije zadužen i za scenografiju i kostime, u autorskoj ekipi su i Terezija Figura, pomoćnik reditelja, saradnik za pokret i glas, Nikolina Stjepanović, dramaturg i Konstantin Knežević, lektor.

Premijera je planirana za 20. februar 2018. godine, na Kamernoj sceni.