NOVI SAD – Privredna komora Vojvodine (PKV) priredila je danas novogodišnji prijem za novinare, na kojem se prisutnima obratio predsednik PKV Boško Vučurević koji je sumirao aktivnosti i rezultate rada PKV u tekućoj godini. On se zahvalio medijima na podršci koju su, svojim kvalitetnim izveštavanjempružili radu ove pokrajinske institucije i istakao prednosti sadašnjeg Zakona o privrednim komorama, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine.
„Možemo da kažemoda je sada ovo nova Privredna komora Vojvodine i to iz više razloga. Ono što je najbitnije, jeste da smo mi početkom godine, koristili sve prednosti koje je taj novi zakon doneo, uvodeći jedinstveni komorski sistem, po kojem su svi privredni subjekti članovi Privredne komore Srbije, a sa teritorije AP Vojvodine, svi oni su članovi i PKV.Jedinstveni komorski sistem obezbedio je i zakonsku ulogu privrednih komora u tom sistemu. Ono što je najbitnije, jeste da se privrednici pitaju kada se donose novi zakoni, kroz javne rasprave i okrugle stolove“, naglasio je Vučurević.
Dodao je da je isto tako važno da se čuje mišljenje privrednika i prilikom implementacije zakona, a da se, ukoliko postoji potreba za određenim korekcijama, predlozi upućuju preko komorskog sistema.
„PKV je sprovela reorganizaciju i novu sistematizaciju, čime je ostvarena racionalizacija poslovanja. Sada imamo tri udruženja – poljoprivrede, industrije i usluga u okviru kojih je konstituisano ukupno 11 grupacija“, rekao je Vučurević.

Naglasio je da je PKV posebnu pažnju posvetila privrednoj saradnji i povezivanju i umrežavanju komorskog sistema u regionu.Tokom 2017. godine potpisano je više od 20 sporazuma o saradnji kako sa privrednim komorama u Mađarskoj, Sloveniji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, tako i sa mnogim udruženjima, klasterima, asocijacijama.Nakon toga, usledila je realizacija zajedničkih aktivnosti.
„Organizovali smo poslovne forume kako kod nas, tako i u zemljama u okruženju u okviru kojih smo vojvođanske privredne delegacije uvezivali sa inostranim privrednicima. U saradnji sa Pokrajinskom vladom i našim partnerima iz inostranstva, organizovali smo poslovne forume u Budimpešti, Podgorici, Banja Luci, Beču, a zajedno smo nastupali na određenim sajamskim manifestacijama“, rekao je Vučurević.
Istakao je da su na svim događajima, promovisani vojvođanska privreda i investicioni potencijali u Vojvodini, a organizovan je i nizbilateralnih sastanaka.