NOVI SAD – U Srpskom narodnom pozorištu još jedna premijera! Predstava Bilobord, rađena prema tekstu Majkla Vukadinovića, američkog pisca mlađe generacije, u režiji Petra Jovanovića, biće premijerno izvedena u četvrtak, 25. januara, na Kamernoj sceni SNP-a, u 20.30.

Bilbord je priča o troje kreativnih ljudi, mladih umetnika koji žele da ostvare „američki san“. Svesni činjenice da monopol prezire umetnost (Teodor Adorno) i da se san o boljem sopstvenom životu neće ostvariti „spavanjem“, oni koriste prednosti velikih monopolističkih sistema kakve imaju reklamne kompanije. Takve kompanije su u stalnoj potrazi za novim načinima reklamiranja, a ljudi, od tri-četiri hiljade reklama koje vide, zapamte samo one „uvrnute“. Telo kao bilbord?

U ulogama su: Ivan Đurić (Endi), Marija Medenica (Ketlin) i Strahinja Bojović (Dejmon). Tekst je preveo Strahinja Bojović, dramaturg je Svetislav Jovanov, scenograf i kostimograf Ivana Jančić.

Predstava se radi u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Plus teatra iz Novog Sada.

Majkl Vukadinović (Michael Vukadinovich), čiji preci potiču s ovih prostora, završio je studije engleskog jezika, filozofije i novinarstva na Univerzitetu Lojola Merimonta, a doktorirao dramaturgiju na čuvenom Univerzitetu Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA), gde mu je i igrana prva predstava. Piše za film, pozorište i digitalne medije, bavi se pedagoškim radom, uređivao je nekoliko novina i časopisa, a dobio je niz priznanja za dramsko pisanje, komediju, novinarstvo, esejistiku… Radi u kompaniji „HBO Films“, a od 2004. do 2007. predavao je na Kalifornijskom univerzitetu. Njegov komad Bilbord prvi put je izveden u Njujorku 2007.

Pozorišnoj publici su od ranije poznata Vukadinovićeva dela Efekti (2009) i Posetilac (2010), oba izvođena u produkciji Plus teatra na Kamernoj sceni SNP-a.