STRAZBUR – Pravi je trenutak da EU poruči državama zapadnog Balkana da za njih postoji evropska perspektiva, rekao je danas Bojko Borisov, premijer Bugarske koja narednih šest meseci predsedava Unijom, dok je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker istakao da te države pre ulaska treba da reše granična pitanja kako bi se izbegao sadašnji scenario Hrvatske i Slovenije.

“Ovo je pravi trenutak da državama zapadnog Balkana kažemo da za njih postoji evropska perspektiva. Znamo da do proširenja Unije neće doći za vreme mandata ove Komisije, ali moramo državama kandidatima jasno da kažemo što mogu da očekuju… i šta tačno uraditi kako bi ušli u EU”, rekao je Borisov u Evropskom parlamentu u govoru kojim je predstavio program bugarskog predsedavanja.

Hina navodi da će se o evropskoj perspektivi Balkana govoriti u maju na samitu u Sofiji na kojemu će prisustvovati zemlje zapadnog Balkana i podseća da će to biti treći takav samit koji će okupiti sve zemlje EU i regiona, nakon onih održanih u Solunu 2003. i u Zagrebu 2000. godine.

Tanjug