NOVI SAD – Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca biće održano 21. januara u Novosadskom pozorištu/Ujvideki Szinhaz. Poenta ovog nesvakidašnjeg pozorišnog događaja, čija je ideja da se podrži i podstakne razvoj mađarske dramske literature, je da se za manje od 48 sati napišu tri dramska teksta koje potom izrežiraju tri reditelja sa tri različite glumačke ekipe. Ovo je događaj u kojem do izražaja dolaze brzina, kreativnost, maštovitost, brzomisleće glumačko biće. Ove godine drame pišu: teatrolog i pisac Tamaš Olah, pesnikinja Monika Čik i novinarka i pesnikinja Viktoria Toma. Predstave režiraju reditelj i koreograf Deneš Debrei, reditelj Sardar Tagirovski i glumac Bela Kalo. 

Pisci su okupljaju 20. januara, ujutro u 9 sati, kada se iz šešira izvlači naslov (u šešir se ubace iseckani naslovi iz dnevnog lista “Mađar so” od tog dna). Pisci se potom povuku da tokom dana – do 17 sati – napišu tri drame. Drame su u međuvremenu prevode i štampaju a od 19 sati okupljaju se glumci kada se iz šešira izvači ko će biti u kojoj glumačkoj ekipi, koji će raditelj sa kojom ekipom raditi kao i prostor u kojem će se pripremati predstave. Nakon toga, glumci preko noći uče tekst a reditelji osmišljavaju koncepciju predstave. Sutradan ujutro počinje veliki posao jer do 19 sati treba napraviti tri predstave, koje se izvode pred publikom, jedna za drugom u nizu. 
 
Predstave ocenjuje žiri, ove godine u sastavu: glumica Gabriela Jonaš, dramaturg Erne Verebeš i pesnik Ištvan Tari. Biraju najboljeg pisca, reditelja, predstavu, glumca u glavnoj i sporednoj ulozi.