NOVI SAD – Kulturni centar Novog Sada i ove godine nizom kulturnih događaja obeležava jedan od najtragičnijih događaja u istoriji grada Novog Sada, „Novosadsku raciju“. U okviru programa „Ledena tišina“ sugrađani će imati priliku da se od 22. do 29. januara, kroz izložbu predavanja i projekcije filmova bolje upoznaju sa ovim nemilim događajem. U okviru obeležavanja 76. godišnjice Novosadske racije, u utorak, 23. januara u Likovnom salonu u 20 sati biće otvorena izložba posvećena stvaralaštvu Milenka Đurića, a autor postavke je umetnik Vojislav Radovanović. Novosađani će izložbu imati prilike da vide do ponedeljka 29. januara 2018. godine.

Ovogodišnja manifestacija “Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije” u Kulturnom centru Novog Sada počeće u ponedeljak, 22. januara predavanjem “Novosadska racija”  u Klubu “Tribina mladih” sa početkom u 12:30, a predavač je istoričar Petar Đurđev. Na istoj lokaciji, predavanja će se nastaviti u četvrtak 25. januara na temu “Književni portret Đorđa Lebovića”, predavač će biti profesorka Gordana Todorić i u ponedeljak, 29. januara na temu “Prvi masovni zločin – Sirig i kažnjavanje zločinaca”, a predavači su Dragoljub Vujović i dr Drago Njegovan. Oba predavanja počinju tačno u podne u Klubu “Tribina mladih.

Godišnjica Novosadske racije obeležava se svake godine u januaru u znak sećanja na žrtve zloglasne akcije mađarskih okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je u periodu od 4. do 29. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim mestima Vojvodine pobijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, ali i pripadnika drugih naroda.

Zločin koji se dogodio u Novom Sadu u periodu između 21. i 23. januara 1942. godine, ostavio je neizbrisiv trag u sećanju ovog grada i njegovih žitelja. Koliko god bio strašan, ili baš zato, taj trag ne bi smeo da bude potisnut nanosima vremena. Ovim projektom želeli bismo da postavimo pitanja, možda damo i poneki odgovor. Da li smo zaista generacija u životu ovog grada koja će se prepustiti tišini ili ćemo oslušnuti odjeke prošlosti da bismo bolje umeli da se nosimo sa svojom sadašnjošću?

Pored sećanja na žrtve Novosadske racije, u okviru programa, bavimo se i temom Holokausta, kao i osvrtima na život i rad umetnika i stvaralaca čiji je život i rad tragično okončan užasima II svetskog rata.