NOVI SAD – Najbolji pisac Dramskog takmičenja mađarskih vojvođanskih pisaca koje se 20. i 21. januara održalo u Novosadskom pozorištu/Ujvideki Szinhaz, je Olah Tamaš. Od mladog, čini se talentovanog pisca, Novosadsko pozorište odmah je poručilo tekst za narednu sezonu.

Žiri, u čijem sastavu su bili dramaturg Erne Verebeš, glumica Gabriela Jonaš i pesnik Ištvan Tari, odlučio je da je najbolju predstavu napravio glumac i reditelj Bela Kalo, da su Daniel Husta i Livia Banka najbolji epizodisti a Gabor Pongo i Judit Laslo najbolji u glavnoj roli. Drugo mesto među piscima zauzela je Viktoria Toma a treće Monika Čik. Što se predstava i reditelja tiče, drugo mesto zauzeo je Deneš Debri a treće Sardar Tagirovski. Članovi žirija izrazili su divljenje za maštovitost i visprenost ekipa koje su za manje od 48 sati napravile tri predstave u kojima je uživala publika nagrađujući ih gromoglasnim apalauzima. I sama publika imala je svog favorita, ona je najboljom izglasala predstavu u režiji Deneša Debrija, nastalu na osnovu teksta Monike Čik.

Ovogodišnje takmičenje proteklo je u znaku naslova “Platno i zidni sat na autobusu”, izvučenog iz šešira nakon što je isečen iz dnevnog lista “Mađar So”. Pisci su se bavili raznim temama, beketovskim, imigrantima, sasvim malim toplim ljudskim pričama…

Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca ove godine održano je 17. put. Poenta ovog nesvakidašnjeg pozorišnog događaja, čija je ideja da se podrži i podstakne razvoj mađarske dramske literature, je da se za manje od 48 sati napišu tri dramska teksta koje potom izrežiraju tri reditelja sa tri različite glumačke ekipe. Ovo je događaj u kojem do izražaja dolaze brzina, kreativnost, maštovitost, brzomisleće glumačko biće.

Nakon Takmičenja proglašeni su i glumci protekle sezone u Ujvideki sinhazu. To su, ravnopravno, Emina Elor za ulogu u “Fami o biciklistima”, Arpad Mesaroš za ulogu u “Crnom”, Judit Laslo za ulogu u “Lakoj Maloj” u Zoltan Širmer za ulogu u “Maloj mađarskoj pornografiji”.

Nagrada “Kulisa” – za najboljeg scenskog radnika pripala je inspicijentu Sandri Biro, tehnika je – tradicionalno – dobila gajbu piva, dok je nagrada za “Kiks sezone” pripala Zoltanu Širmeru za zbrku oko replike na premijeri predstave “Grobnica za Borisa Davidoviča”.

RTV