NOVI SAD – Grad Novi Sad, zajedno sa Eparhijom bačkom i Jevrejskom opštinom, i ove godine tradicionalno je obeležio godišnjicu Novosadske racije.  Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević položio je venac ispred spomenika “Porodica” na Keju žrtava racije stradalima u raciji u Novom Sadu, istakavši da savremeni fašizam vreba svako društvo, pa i naše, jer je skriven i podmukao.

Vučević je rekao da datumi nisu samo deo istorije i sećanja, već su i velika životna lekcija za sve nas, ali i za one posle nas.

“Slabi smo samo razjedinjeni i to sebi nikada ne smemo da dozvolimo. Savremeni fašizam vreba svako društvo, pa i naše. On je skriven i podmukao, nema kukasti krst kao logo, već razne oblike nasilja, i zato mu ne smemo dozvoliti da nam se približi i da uzme maha”, istakao je gradonačelnik Novog Sada.

On je dodao da sve generacije koje posle nas dolaze moramo jasno i nedvosmisleno da učimo vrednostima antifašizma, da ih učimo da cene mir, da je sloboda svetinja i da više niko nikada u ovom gradu nema nesporazuma sa poštovanjem ljudskih prava.

RTV (Milana Milovanov), Tanjug