NOVI SAD – U Srpskom narodnom pozorištu je potpisan protokol o dugoročnoj umetničkoj i poslovno-tehničkoj saradnji Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici. Potpisivanju su prisustvovali Predrag Radonjić, direktor Narodnog pozorišta Priština, dr Zoran Đerić, v.d. upravnika SNP-a, Selimir Radulović, predsednik UO SNP-a i Milovan Filipović, v.d. direktora Drame SNP-a.

Protokol je potpisan na veliko zadovoljstvo oba teatra, a razmena predstava počeće već u februaru dolaskom predstave Razvojni put Bore Šnajdera u režiji Slobodana Skerlića, koja je planirana da se izvede 6. februara, na sceni “Pera Dobrinović” u 19.30. Srpsko narodno pozorište prošle godine gostovalo je u Gračanici sa predstavom Tri lica samoće, Filipa Markovinovića.

Pored razmene predstava, u okviru protokola planiraju se i zajedničke produkcije ova dva teatra, što će biti rezultat želje za unapređenjem i proširivanjem umetničke i poslovno-tehničke saradnje. Povodom potpisivanja protokola organizovana je i konferencija za novinare na kojoj je prisustvovao veći broj predstavnika medija.

Na konferenciji je bilo reči i o velikom značaju gesta koji je učinila Slavica Grujić, ćerka dirigenta Imrea Toplaka. Naime, Slavica je Srpskom narodnom pozorištu poklonila kompletan notni materijal i polukoncertni klavir koji su bili imovina maestra Toplaka, a Srpsko narodno pozorište joj je izrazilo svoju naizmernu zahvalnost.

Foto: B. Lučić