NJUJORK – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je sinoć u Ujedinjenim nacijama izložbu “Jasenovac – pravo na nezaborav”, poručujući da se strahote u Jasenovcu ne smeju zaboraviti i da on mora ostati jedan od najznačajnijih simbola stradanja Srba, Jevreja, Roma, antifašista Hrvata i drugih nacija, simbol masovnog i besprimerno surovog ubijanja. On pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac, pokloni se se njima i jasno kaže ko su žrtve.

“Značajan prilog očuvanju sećanja na taj simbol je i ova izložba koju imam čast da otvorim. Žrtve koje su pale za ideale nekog boljeg i slobodnijeg sveta ne smeju biti uzaludne”, rekao je Dačić navodeći da ako ne negujemo kulturu sećanja i nismo na oprezu, rizikujemo da nam se ponovi tragična sudbina iz prošlosti.

On je istakao da cilj izložbe  nije samo da upozna međunarodnu javnost sa jednim malo poznatim poglavljem Drugog svetskog rata, već i da upozori na opasnosti od oživljavanja ideologije i političke prakse koje su dovele do takvih strahota.

Tanjug