NOVI SAD – Na sceni “Jovan Đorđević” u SNP-u, 18. januara u 20 časova, veliki spektakl – gostovanje Plesne akademije iz Pekinga sa kineskim klasičnim plesom „Fen mo“!
Više od 30 učesnika ove ustanove, koja je jedna od najprestižnijih plesnih škola u svetu, u živopisnim scenama prikazaće život pokretima kroz jedinstvenu formu estetike kineskog slikarstva.

„Fen mo“ u potpunosti koristi tradicionalne elemente, kao što su „dah“, „štule“, „kosa“, „rukavi“, „mač“, „lepeza“, „suncobran“ i „suknja“, da bi preneo osećanja poput „privrženosti“, „izuzetnosti“, „zaljubljenosti“, „žaljenja“, „tuge“, „opuštenosti“ i „ljubavi“ u kineskom duhovnom svetu, a koja su sastavni deo istorijskog i kulturnog pamćenja i prenošenja klasičnog kineskog duha na nove generacije.

Ples je inspirisan izrekom: „Ako slikar može dočarati pet boja samo korišćenjem mastila, smatramo da je uhvatio suštinu. Ali, ukoliko je slikarov um usmeren na tih pet boja, suština će mu izmaći.“ Plesna akademija u Pekingu, osnovana 1954. godine, predstavlja ekskluzivnu instituciju visokog obrazovanja u oblasti plesa u Kini.

Gostovanje se realizuje u saradnji sa Minisrastvom kulture Narodne Republike Kine, ambasadom NR Kine u Srbiji, Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, Narodnim pozorištem u Beogradu i Srpskim narodnim pozorište. Ulaznice su u prodaji, a važe svi popusti (50% za penzionere i studente, 20% za organizovane posete).