NOVI SAD – U četvrtak 22. januara, počele su probe predstave “Don Kihot” koju će inspirisan legendarnim Servantesovim delom režirati regionalna pozorišna zvezda Sardar Tagirovski. Ovaj reditelj kompleksnih rusko-tatarskih (pozorišnih) korena trenutno drži radionicu kolektivnog stvaranja uloge sa glumcima Novosadskog pozorišta koja će biti ključno tlo za početak nastajanja predstave. Premijera se planira za 2. mart. Tagirovski je jedan od najzanimljivijih mladih stvaralaca u Mađarskoj i na teritoriji Transilvanije. Njegove predstave retko sadrže reči, najčešće su satkane od slika, muzike, zvukova… Njegov “Don Kihot” neće striktno pratiti događaje u romanu, već će kroz glumu, slike i raspoloženja analizirati fenomen donkihovtštine, borbu protiv (sopstvenih vetrenjača). Inače, upravo ovaj Servantesov roman bio je inspiracija za naslov ovogodišnje sezone u Novosadskom pozorištu – “Vetrenjače”.

U predstavi igraju Livia Banka, Emina Elor, Agota Ferenc, Daniel Husta, Silvia Križan, Judit Laslo, Arpad Mesaroš, Emeše Nađabonji, Atila Nemet, Gabor Pongo, Zoltan Širmer i Bence Salai. 

Režija: Sardar TagirovskiKostim: Ilona  Lerinc
Scenografija: Judit Dobre

Muzika: David Katona

Glumci o radu na “Don Kihotu”, o osećaju donkihotstva, slobode, sudaru želja i stvarnosti…

Emina Elor: “Potraga. To je moja ključna reč ako mi kažeš “Don Quijote” Novosadskog pozorišta. Potraga za snovima, potraga za nečim boljim, potraga za detinjstvom – nevinim, bezgrešnim, bezobaveznom… Za istinom i istinitim.. Na putu srećemo priljatelje… A i nepriljatelje.. Srećemo ljubav, drugarstvo, herojstvo, slavu, i bol, i patnju, i smrt… U pokretu smo. Idemo, trčimo, perpetum mobile smo… U potrazi smo za idealnom predstavom…”