BEOGRAD, KOSOVSKA MITROVICA – Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji danas je, u svojim prostorijama u Beogradu, obeležilo 14. godišnjicu pogroma nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini. Obeležavanju godišnjice u spomen sobi “Kosmetske žrtve” su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković, zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, kao i porodice žrtava.

Dalibor Jevtić je rekao da je prošlost na KiM teška, da je stradalo puno nevinih žrtava “čiji dželati još uvek nisu kažnjeni”.

“Prošlost je zaista teška. Srba danas na prostoru KiM ima manje nego što nas je bilo i taj trend se nastavlja. Naša je obaveza da, učeći ono što se dešavalo u prošlosti, uradimo nešto kako bi budućnost bila drugačija”, istakao je on.

Potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković je rekao da se pre 14 godina na KiM desilo nešto što se možda u današnjem svetu dešava samo na Bliskom istoku.

Tanjug, RTV