BEOGRAD – Voda je životno važan nutrijent za čoveka. Iako znamo da bez vode možemo preživeti tek nekoliko dana, istraživanja pokazuju da nedovoljan unos vode kod opšte  populacije nije retka pojava. U nedovoljnu hidrataciju možemo posumnjati po suvoći usta, žeđi, vrtoglavici, glavobolji, smanjenoj proizvodnji mokraće i smanjenoj elastičnosti kože.

Ipak, ono što je posebno zanimljivo, već kod blage dehidratacije, žene reaguju drugačije od muškaraca i osetljivije su u pogledu umora, glavobolje i koncentracije. Zbog toga je za žene, odgovarajući unos vode značajan faktor raspoloženja, na koji je prilično lako uticati. Pored vode, magnezijum je mineral od posebnog značaja za zdravlje žena. Njegov nedovoljan unos reflektuje se na stvaranje energije, strukturu kostiju i brojne druge funkcije. Funkcionalna hidratacija vodom koja je prirodno bogata magnezijumom može biti izuzetno blagotvorna za žene u savladavanju svakodnevnih izazova.

Unos vode i raspoloženje

Preporučeni ukupni unos vode iz svih izvora za žene iznosi 2L dnevno. Ako izuzmemo vodu sadržanu u hrani, ženama je tokom dana preporučeno da popiju 8 čaša vode od 200 ml. Ukoliko je temperatura vazduha povišena i/ili fizička aktivnost povećana, potrebe za vodom se povećavaju.

Iako istraživanja o uticaju hidratacije na psihofizičke sposobnosti nisu retka, ona se najčešće sprovode na grupama poput vojnika ili sportista, a manje na opštoj populaciji u svakodnevnom životu. Zbog toga je veću pažnju izazvala studija objavljena 2012. godine u časopisu Journal of Nutrition, koja je pokazala da već blaga dehidratacija različito utiče na žene i muškarce. Iako nije bilo razlike u kognitivnim sposobnostima, žene su, za razliku od muških ispitanika, bile podložnije glavobolji, umoru i poteškoćama u koncentraciji.

Odmah nakon toga, u studiji objavljenoj 2013. godine u časopisu British Journal of Nutrition, u kojem su se ispitanice suzdržavale od unosa tečnosti tokom 24 sata, pokazalo se da su umor, manjak energije, konfuznost, pospanost i manji osećaj sreće značajno bili izraženiji tada, nego u periodu unosa 2L vode dnevno. Nakon novog unosa tečnosti, deo simptoma se povukao,  posledice smanjenog unosa vode i dalje su se ogledale u umoru, smanjenom nivou energije i osećaju nemira, odnosno lošijem emotivnom stanju.

Magnezijum za srce, kosti i protiv umora

Preporučeni dnevni unos magnezijuma iznosi 375 mg, međutim njegov nedovoljan unos postao je u razvijenim zemljama gotovo uobičajen. Glavni uzrok toga leži u neodgovarajućoj ishrani, a niski nivoi magnezijuma povezani su sa visokim krvnim pritiskom (hipertenzijom), dijabetesom, koronarnom bolešću srca i osteoporozom. Poznato je da magnezijum doprinosi normalnom radu svih mišića uključujući i srce, pri čemu su brojne studije pokazale povoljan uticaj magnezijuma na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ovo je naročito značajno za žene, s obzirom da je česta zabluda da su muškarci izloženiji kardiovaskularnim oboljenjima.

Takođe, kad se govori o zdravlju kostiju kod žena najčešće se spominju stanja poput osteopenije i osteoporoze, kao i važnost unosa kalcijuma i vitamina D. Ipak, ovde svakako valja skrenuti pažnju i na odgovarajući unos magnezijuma, koji se često zaboravlja, a koji doprinosi normalnoj izgradnji i strukturi kostiju. Magnezijum takođe učestvuje u ćelijskim reakcijama pri kojima se stvara energija, pa umor i iscrpljenost mogu biti posledica i nedovoljnog unosa magnezijuma putem hrane i vode.

Voda sa magnezijumom

Važno je znati da pravilna ishrana ne uključuje samo hranu koju jedemo, već i ono što pijemo – i sve je više saznanja o izuzetnoj vrednosti vode koja sadrži magnezijum. Znajući da žene najčešće puno više vremena posvećuju svima oko sebe, nego sebi i svom zdravlju, idealno je imati praktična rešenja koja se mogu primenjivati svakodnevno i sa lakoćom. Zato je za dobro raspoloženje, više energije i manje umora, izuzetno dobra strategija da uz sebe imate dobre saveznike poput vode bogate magnezijumom koja u jednom litru pruža njegovu dnevnu preporučenu količinu.

Pijenjem vode koja sadrži magnezijum možemo da ostvarimo optimalan dnevni unos magnezijuma, potrebnog za vitalne fizičke funkcije i ujedno da hidriramo telo, dajući organizmu osnovne preduslove za normalno funkcionisanje i svakodnevne izazove.

Zar to nije dovoljan razlog da Međunarodni dan žena i svaki novi dan nazdravimo vodom prirodno bogatom magnezijumom?