BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će od 10. do 12. aprila imati niz ključnih razgovora sa značajnim međunarodnim liderima na temu Kosova i Metohije. Nije na meni da kažem sa kim i tu se ne radi o tajnosti, nego o činjenici da u javnosti vlada kakofonija različitih informacija, gde se izgubi istina – da se tehnički razgovori o normalizaciji života na Kosovu i Metohiji vode u Briselu i da oni ne podrazumevaju razgovore o trajnom rešenju, izjavio je danas srpski ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Dačić je, gostujući u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine, rekao da formalni razgovori Beograda i Prištine o pravno-obavezujućem sporazumu još nisu ni počeli jer se takav sporazum ne nalazi ni u jednom aktu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, već je deo jednog teksta Evropske unije, koji je pisao Štefan File i koji je tada, ne znajući šta može da napiše, a da bude prihvatljivo za sve, sastavio jednu takvu formulaciju koja se dan danas na različite načine tumači.

“Šta taj pravno-obavezujući sporazumu treba da sadrži, to niko ne zna i to je prazna formulacija koja ne označava suštinu o normalizaciji odnosa. U ovim trenucima u EU nema konsenzus oko statusa Prištine. Taj papir nije ni počeo da se popunjava”, naveo je on.

RTV