BEOGRAD – Agencija za upravljanje lukama je, u saradnji sa Razvojnim programom UN (UNDP), pokrenula projekat “Probudi Dunav” koji ima za cilj razvoj domaćeg linijskog saobraćaja i kruzinga na međunarodnim putničkim pristaništima na Dunavu. Projekat će doprineti razvoju gradova ovog područja koji će biti ucrtani na turističku mapu Evrope, navodi se u saopštenju Agencije za upravljanje lukama. U nautičkoj sezoni 2017. je, kako se dodaje, bilo skoro 1.000 pristajanja putničkih brodova, i zabeležen je rast ukupnog broja pristajanja za 5,0 odsto u odnosu na 2016. godinu.

“Sve je više brodova sa jačom kategorizacijom i brojem zvezdica na našim pristaništima. Procenjuje se da bi Srbija mogla da prihoduje nekoliko desetina miliona evra godišnje od domaćih i stranih nautičara, brojnih turista i ekonomskog razvoja lokalnih samouprava kada bi nautički turizam na Dunavu zaživeo u punom sjaju”, procenjuje Vuk Perović, direktor Agencije za upravljanje lukama Republike Srbije.

Projekat “Probudi Dunav” promoviše prirodno i kulturno nasleđe Smedereva, Donjeg Milanovca, Kladova, Golupca, Kostolca i Velikog Gradišta i ogroman potencijal koji se otvara razvojem vodnog saobraćaja i turizma donjeg Podunavlja.

Tanjug