BEOGRAD, BANJALUKA – Udruženje  ekonomista  Republike  Srpske  SWOT, u   saradnji   sa   Savezom   ekonomista   Srbije i pod  pokroviteljstvom  predsednika  Republike  Srpske Milorada  Dodika, treći put organizuje „Jahorina ekonomski forum“, pod nazivom „Regionalna saradnja kao važna poluga ekonomskog razvoja zemalja JIE“. Forum će se održati 3. i 4. maja na Jahorini, u hotelu Termag.

Ove godine među panelistima naći će se i Nadeem Ilahi, predstavnik MMF, Ian Brown, direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH, Dubravka Negre, direktorka regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, gradonačelnik Banjaluke Igor Radoičić, ali i brojni predstavnici iz Srbije – Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, Marko Čadež, predsednik Privredne Komore Srbije, Dragana Ilić iz NALEDa, Saša Vlaisavljević, direktor beogradskog aerodroma, poznati srpski reditelj Emir Kusturica.

Treći po redu Jahorina Ekonomski Forum okupiće oko 100 predavača i očekivanih 400 delegata, gostiju i predstavnika medija. Stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, ali i međunarodnih institucija i drugih zemalja jugoistočne Evrope baviće se temama kao što su regionalni infrastrukturni projekti, radna snaga kao resurs koji nam svima nestaje, uklanjanje necarinskih barijera,   turizam i avio saobraćaj kao šanse regiona, efikasna e-uprava, novi projekti iz oblasti energetike u regionu i brojnim drugim.

“Drago mi je što iskustvom koje imamo u organizaciji Kopaonik biznis foruma, koji traje već 25 godina, možemo da pomognemo da Jahorina ekonomski forum bude kvalitetno pripremljen. Tu će aktivno učestvovati desetak uglednih članova predsedništva Saveza ekonomista Srbije. Sve inicijative koje pokrećemo imaju za cilj da omoguće kontakte našim privrednicima, kako sa predstavnicima biznisa iz regiona, tako i sa značajnim političkim ličnostima, kao i ekspertima iz medjunarodnih finansijskih organizacija. Slično je i sa SWOTom, sa kojim zajednički kroz događaje možemo da napravimo još jači prodor u region”, kaže Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT, uz podsećanje da su dosadašnja dva foruma izazvala veliku pažnju stručne i šire javnosti, istakao je da očekuje da će predstojeći forum u svim segmentima nadmašiti do sad održane.

„Ono što je najveća novina u odnosu na predhodne dve godine je da ovogodišnji forum organizujemo u Saradnji sa Savezom ekonomista Srbije koji već 25 godina organizuje Kopaonik biznis forum, jedan od najvećih skupova ovog tipa u ovom delu Evrope“, kazao je Grabovac.

Govoreći o temi ovogodišnjeg foruma: „Regionalna saradnja kao važna poluga ekonomskog razvoja zemalja JIE“, Grabovac je naglasio da se ta tema prosto sama nametnula, ako se posmatraju trendovi i projekti koji se na ovim prostorima dešavaju ili najavljuju u poslednjih godinu dana.

Više informacija o „Jahorina ekonomskom forumu 2018.“, možete naći na zvaničnoj veb stranici foruma www.jahorinaforum.com i www.swot.ba.