NOVI SAD – Od 24. do 27. maja 2018. godine održava se III Internacionalni festival harmonike i kamerne muzike „Eufonija“, uz podršku Fondacije ,,Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture’’. Program festivala je izuzetno bogat, a trećeg festivalskog dana, 26. maja u dvorcu Eđšeg održava se koncert pod nazivom „Nova srpska muzika za harmoniku – novi pogledi na nasleđe“ u godini evropskog kulturnog nasleđa.

U Eđšegu, novoj kulturnoj stanici projekta Evropska prestonica kulture, nastupiće prošlogodišnji pobednički projekat „Eufonija Festa“ u kategoriji Kamerne muzike: „Duo Resonance“ iz Grčke, a gost koncerta biće Matjaž Balažic iz Slovenije. Koncert u Dvorcu Eđšeg počinje simbolično u 20:21 sat. Ulaz je slobodan.

„Nova srpska muzika za harmoniku – novi pogledi na nasleđe“, je projekat koji se po treći put realizuje na „Eufonija Festu“ u saradnji sa Sokoj – Organizacija muzičkih autora Srbije i Fondacijom „Novi Sad 2021“.

„Eufonija festival“ okuplja mlade talentovane akordeoniste, eminentne muzičare i pedagoge, služi unapređivanju klasične umetnosti za harmoniku i doprinosi razvoju položaja umetnika na harmonici na međunarodnom nivou. Festival obuhvata tri segmenta: takmičarski, edukativni (predavanja eminentnih ljudi iz sveta klasične umetnosti) i kulturni (večernji koncerti).

Nadamo se da će naši sugrađani i gosti, posetiti festival kako bi čuli nešto novo i drugačije, uživajući u kulturnoj ponudi grada Novog Sada i predivnom ambijentu obnovljenog dvorca Eđšeg.