BEOGRAD – Dvogodišnji Jovan Stanković bori se protiv bolesti za koju u našoj zemlji, nažalost, nema leka. Potrebna je hitna reakcija jer je ostalo još malo vremena da pomognemo malom Jovanu.
– Naizgled obična virusna infekcija pretvorila se u agoniju za celu porodicu malo dečaka, koji se bori protiv izuzetno retkog zloćudnog tumora na mozgu. A situacija je još teža jer se ovaj tip tumora u Srbiji zadad ne leči. Jovanovom rođenju obradovali su se svi članovi porodice Stanoviće, a naročito njegova sestra Sara, sa kojom se mališan najviše voli da se igra. Pomalo je i nervira, ali kako i bilo drugačije kad je brat mlađi od sestre. Jovan je rastao i razvijao se u krugu najbližih, bezbrižno se igrao kao i svako dete… A onda na samom kraju prošle godine, jedva mesec dana nakon njegovog drugog rođendana, naizgled obična virusna infekcija pretvorila se u agoniju za celu porodicu jer je Jovanu dijagnostikovana teška bolest.

Hitno je operisan istog dana – 29. decembra.
– Patohistološka analiza pokazala je da je u pitanju Glioblastom multiforme gradus IV. Tada je Jovanovoj porodici rečeno da je on najmlađi pacijent u Srbiji kome je postavljena ova dijagnoza. Ali, rekli su još nešto strašno – prognozu da su mu ostale još 52 nedelje života uz hemioterapiju. To je za njegovu porodicu bilo potpuno neshvatljivo i neprihvatljivo. Preduzeli su sve što su mogli. Nakon opsežnih molekularnih i genetskih analiza urađenih u Hajdelbergu u Nemačkoj, tamošnji lekari su, međutim, postavili novu dijagnozu – infantilni hemisverni gliom.

Reč je o vrsta tumora koja u Srbiji nikada nije ne samo lečena nego ni dijagnostikovana.
– Uz dijagnozu, Nemci su poslali i poziv na lečenje, navodeći da se infantilni hemisverni gliom u njihovoj klinici uspešno leči sa dobrim prognozama. Uz to, poslali su i predračun na 223.300 evra! Međutim, ni nakon brojnih iscrpljujućih razgovora, domaći lekari ne žele da potpišu upućivanje na lečenje u inostranstvo. Zato Jovanovi roditelji nemaju drugog izbora nego da zamole javnost za pomoć u prikupljanju novca za lečenje mališana.

Jovan je, inače veseo, igra se, raste i razvija se kao i svi njegovi zdravi vršnjaci, osim što ima ožiljak od operacije, koji svakodnevno podseća kroz šta je ovaj hrabri dečak prošao i kroz šta još mora proći. Svaka pomoć mnogo znači Jovanu i nijedna uplata nije mala.

Dinarski: 205-9011007399671-60

Swift-bic: KOBBRSBG

IBAN: RS35205903102538711877

Možete poslati i SMS PORUKU – Upiši 491 i pošalji SMS na 3030 (cena poruke je 200 dinara)