JERUSALIM – Broj poginulih Palestinaca na današnjim protestima kod granične ograde između Izraela i pojasa Gaze, gde zbog otvaranja američke ambasade u Jerusalimu Palestinci protestuju, porastao je na 52, a više od 2.400 ljudi je ranjeno, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja. Prema podacima ministarstva, među mrtvima je i šestoro dece mlađih od 18 godina. Izraelska vojska saopštila je da je izvela pet vazdušnih udara na Pojas Gaze nakon razmene vatre između ekstremista i vojnika, dok u Jerusalimu u blizini novootvorene ambasade SAD demonstriraju stotine arapskih državljana Izraela, prenosi AP.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu nazvao je akcije Izraela na granici s Pojasom Gaze samoodbranom. Netanijahu je naglasio da su te akcije usmerene protiv palestinskog pokreta Hamas, preneo je Rojters.

“Svaka zemlja ima obavezu da brani svoje granice. Teroristička organizacija Hamas objavila je da namerava da uništi Izrael i pošalje hiljade da probiju graniču ogradu kako bi postigli taj cilj. Nastavićemo da odlučno delujemo kako bi zaštitili naš suverenitet i naše građane”, poručio je Netanijahu na svom nalogu na Tviteru.

Tanjug, RTV