SUBOTICA – U prisustvu velikog broja zvaničnika, u Subotici je danas svečano otvorena fabrika PlastikCam East DOO, prva investicija italijanskog proizvođača plastičnih komponenti „Caminada“ van granica ove zemlje. Svečanim presecanjem vrce, nju su u rad pustili direktor kompanije „Caminada“ Aldo Kaminada, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bijelić, načelnik Severnobačkog okruga Dragi Vučković i ataše za ekonomiju, trgovinu i naučnu saradnju Ambasade Republike Italije u Beogradu Matthias Claivaz.

U svom obraćanju okupljenima, gospodin Kaminada je govorio o značaju investicije za ovu porodičnu kompaniju.  Osnovana u Italiji početkom 60-ih godina prošlog veka, sve do sredine devedesetih posluje pod nazivom PlastikCam, da bi uvođenjem treće generacije porodice u biznis krenula njena dalja ekspanzija, što za posledicu ima akviziciju kompanije WerkCam sredinom ove decenije i kasnije stvaranje holdinga ThinkPlastic, kome od danas pripada i PlastikCam East u Subotici.

“Za ovu novu avanturu u Srbiji motivisalo nas je nekoliko faktora. Od jačanja grupe kroz internacionalizaciju, do važnog koraka u izboru zemlje – Srbije, gde na jednom mestu imamo konkurentnu i pristupačnu radnu snagu, tradiciju u organizaciji poslovanja koja je u superlativu u odnosu na ostalo zemlje Istočne Evrope” – poručio je Kaminada.

Direktor kompanije se zahvalio svojim saradnicima na podršci u realizaciji investicije sloganom “Onaj ko želi – taj i može”.

“Raditi sa nama, podvlačim – ne za nas, već sa nama, istovremeno je i lako i zahtevno, jer su porodične navike i vrednosti uvek bile glavna odlika u upravljanju našim kompanijama, gde mnogo toga od naših saradnika zahtevamo, ali istovremeno mnogo i nudimo što za posledicu ima stvaranje jake ekipe spremne za svaki novi izazov” – poručio je Aldo Kaminada.

Načelnik Vučković i sekretar Bijelić su u svojim obraćanjima naglasili važnost ove investicije za dalje širenje Industrijske zone „Mali Bajmok“, odnosno dokaz pogodne klime u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za privlačenje stranih investicija, kako iz Italije, tako i iz drugih zemalja.

Fabrika je izgrađena u industrijskoj zoni „Mali Bajmok“ kod Subotice, zauzima površinu od 2.250 kvadratnih metara, od čega je 1800 kvadratnih proizvodnog i skladišnog prostora i 450 kvadratnih metara kancelarijskog prostora.

Proizvodne aktivnosti u fabrici su organizovane u dve funkcionalne celine i to:

  • Brizganje kompnenti od plastike
  • Sklapanje komponenti u funkcionalne sklopove

 

Investicija je vredna više od tri mliona evra, a realizovana je u rekordnom roku, s obzirom da je od momenta kupovine zemljišta do završetka izgradnje prošla svega jedna godina, a sama fabrika izgrađena za šest meseci. Radi se o prvoj od ukupno planiranih pet faza izgradnje, u fabrici je trenutno zaposleno 26 radnika, s ambicijom da se do kraja godine zahvaljujući povećanju obima poslova ta brojka duplirna.  Fabrika posluje u režimu slobodne zone, a kompletna proizvodnja namenjena je izvozu.