NOVI SAD – Ovogodišnji INFANT, u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada, biće održan od 25. juna do 2. jula. Bojan Panaotović, direktor KCNS-a istakao je da selektor i izvršni producent festivala Simon Grabovac i grupa njegovih saradnika već godinama predano i kvalitetno rade svoj posao.

– Zahvaljujući ovakvim istrajnim festivalima i njegovim pregaocima, kao i umešnosti ekipe iz Fondacije „Novi Sad 2021“ i dobroj organizaciji u KCNS-u, imali smo plodno tlo na kojem se moglo raditi da bi Novi Sad mogao da postane evropska prestonica kulture. INFANT ćemo s ponosom moći da predstavimo svima koji iz Evrope dođu u Novi Sad 2021. godine da uveličaju naše slavlje povodom evropske titule kulture – rekao je Panaotović.

Selektor Grabovac je podsetio da će na ovogodišnjem festivalu biti izvedeno 11 predstava iz Francuske, Izraela, Srbije, Španije, Slovenije, Makedonije, Mađarske i Rusije. Festival će svečanom besedom otvoriti glumica Maja Mitić, član „Dah teatra“. Predstave će biti izvođene na tri lokacije: u Kulturnom centru Novog Sada, Srpskom narodnom pozorištu i Štrandu. U pratećem programu biće izvedena četiri raznovrsna sadržaja – Dijana Milošević, suosnivačica „Dah teatra“ koji ove godine obeležava četvrt veka postojanja, održaće predavanje – performans „25 čaša vina“.

Drugi program u okviru pratećih sadržaja, prema najavi selektora Grabovca, korespondira sa osnovnom  idejom INFANT-a „Novi teatar i scenski pokret“ za povod ima izlazak knjige  Marijane Fink Prpa. Uslediće i predstava Tanje Pajović i na kraju izložba „Nova pozorišna paradigma“ Efemer kolektiva. U žiriju festivala, koji će nauspešnijim učesnicima dodeliti nagrade su: Jelena Mijović, dramaturg u Ateljeu 212, Ivan Pravdić, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu i Vesna Dragojlov koja se bavi graničnim oblicima elektronske umetnosti. 

Pojedinačne ulaznice po ceni od 500 dinara i 300 dinara (za studente Univerziteta u Novom Sadu i organizovane posete) u prodaji su i mogu se kupti svakog radnog dana od 11 do 13 časova u KCNS-u, SNP-u i na mestima gde predstave budu igrane,sat vremena pre izvođenja.