BEOGRAD – U cilju promocije dualnog obrazovanja i stručne prakse, Poljoprivredna škola PK Beograd, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Privredna komora Srbije i kompanija Mercator-S, drugu godinu zaredom organizovali su svečani događaj dodele diploma maturantima koji su dobili posao u kompaniji. U projekat zapošljavanja mladih su se, pored Poljoprivredne škole PK Beograd, priključile i Hemijsko-tehnološka škola Subotica, Srednja škola Grocka, Ekonomska škola Čačak i Prehrambeno-ugostiteljska škola Čačak. Broj učenika, koji su kroz program dualnog obrazovanja dobili posao, povećao se sa prošlogodišnjih 9 na 16.

„Učenici koji odmah nakon sticanja diplome potpisuju ugovore o radu, imaju privilegiju da započinju karijeru odmah nakon školovanja i to je ključ za dobar start“, izjavila je Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje, i dodala: „Mercator-S je kompanija koja se među prvima priključila programima dualnog obrazovanja, koji pored teorijske nastave uključuju i učenje kroz rad kod poslodavca i izuzetno nam je drago što ove godine imamo još veći broj učenika koji su do posla došli na ovaj način, pravo iz đačkih klupa”.

Značaj saradnje prosvete i privrede posebno je naglasila Mirjana Kovačević, direktorka Centra za edukaciju Privredne komore Srbije, koja  kaže da je to  sigurniji i jednostavniji put do posla.

„Dualni sistem obrazovanja je jedna od najbitnijih i najprioritetnijih tema Privredne komore Srbije i mi podržavamo tesnu saradnju obrazovanja i privrede, koja je ključna za smanjenje nezaposlenosti u Srbiji”, istakla je Mirjana Kovačević.

Domaćin konferencije, Dragan Filipović, direktor Poljoprivredne škole PK Beograd, istakao je da mu je posebno drago što njegovi najbolji učenici i ove godine imaju priliku da svoja mesta u učionicama zamene radnim mestima u kompaniji. Dobrodošlicu novim kolegama poželela je Jelena Jovanović, rukovodilac Službe regrutacije i selekcije, u kompaniji Mercator-S.

„Da bi sve naše prodavnice funkcionisale besprekorno važno je da tim naših zaposlenih konstantno pojačavamo sa novim, mladim ljudima koji su spremni da uče. Zato mi je posebno drago što su ovi đaci ovde i što mogu, kao mojim novim kolegama, da im poručim – Dobrodošli u kompaniju Mercator-S!”, izjavila je Jelena Jovanović.

Kompanija Mercator-S već godinama sprovodi programe saradnje sa 25 srednjih škola širom Srbije. Iz ovih projekata više od 300 učenika svake godine u IDEA, Roda i Mercator prodavnicama obavlja stručnu praksu.