NOVI SAD.  Opera Srpskog narodnog pozorišta pripiremila je nekoliko predstava u junu.
Petak, 8. juna, Toska, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

Pučinijev operski dragulj, Toska je na repertoaru, poslednji put u sezoni, u petak, 8. juna. Kao vrhunsko scensko delo Toska je mešavina šarma i brutalnosti iz kojih se razvija intriga drame ljubavi i ljubomore, požude i ucene, sadizma i nasilja, ubistva i streljanja.

Ono što je odlikuje to su izvanredna homogenost i uravnoteženost svih scena koje se poput mozaika skladno uklapaju u jednu snažnu dramsku celinu. Zajedno s operom Boemi, Toska je najuspelije delo u pogledu celovitosti Pučinijeve muzičke dramaturgije. Raspevana i topla melodika, dve popularne tenorske arije u I i II činu svakako su najčistije muzičke inspiracije, kao i veličanstveni Te Deum u finalu I čina. U potresnoj muzičkoj drami, na fonu istorijskih događaja iz doba Napoleona, s izrazito političkim karakterom, odvija se snažna drama o ljubavi dvoje rimskih ljubavnika Florije Toske i Maria Kavaradosija, puna strasti i ljubomore, a koja se tragično završava. Smenjuju se scene najrazličitijih karaktera, pune neverovatnih kontrasta i obrta: borba republikanaca – nosioca ideje francuske revolucije, čiji su predstavnici Kavaradosi i Anđeloti s jedne strane, i mračne sile reakcije na čijoj je strani baron Skarpija, šef policije.

Dirigent je Đanluka Marčano, a u glavnim ulogama su: Svitlana Dekar (Florija Toska), Saša Petrović (Kavaradosi), Nebojša Babić (Skarpija), Goran Krneta (Crkvenjak), Igor Ksionžik (Spoleta), Strahinja Đokić (Anđeloti, Tamničar), Vladimir Zorjan (Šarone), Maja Andrić (Pastirče), učestvuju Hor i Orkestar Opere SNP-a i učenici Muzičke škole „Isidor Bajić“.

TV SPOT: https://youtu.be/FzopjUBeIdE

—————————————————–

Četvrtak, 14. juna, Travijata, scena „Jovan Đorđević“, 19.00
Omiljena kod novosadske publike zbog majstorskog jedinstva pevljive muzike, uvek aktuelnog ljubavnog sižea i raskošnog vizuelnog momenta, Verdijevo opersko remek-delo Travijata je na repertoaru, poslednji put u sezoni, u četvrtak, 14. juna, na sceni „Jovan Đorđević“ s početkom u 19 časova. Diriguje Mikica Jevtić. Prema libretu Frančeska M. Pijavea, a po romanu „Dama s kamelijama“ Aleksandra Dime Sina, Travijata je mnogo više od tužne priče o sudbini jedne dame s kamelijama. Opera sadrži muzikom ispričanu sveopštu istinu o životu punom prepreka, nesporazuma i događaja koji, uglavnom, ne dolaze u pravo vreme – a upravo je to ono u čemu se svako od nas prepoznaje.

Uloge tumače prvaci i solisti Opere SNP-a: Darija Olajoš Čizmić (Violeta Valeri), Aleksandar Saša Petrović (Alfred Žermon), Željko R. Andrić (Žorž Žermon), Jelena Končar (Flora), Laura Pavlović (Anina), Igor Ksionžik (Gaston), Branislav Stankov (Markiz D’Obinji), Goran Krneta (Doktor Grenvil), Vladimir Zorjan (Baron Dufol)… Učestvuju Hor i Orkestar Opere i članovi Baleta SNP-a.

TV SPOT: https://youtu.be/xx582lYrh4I

—————————————————–

Četvrtak, 21. juna, Gala koncert Opere SNP-a povodom Svetskog dana muzike, scena „Jovan Đorđević“, 20.00

Gala koncertom Opere Srpskog narodnog pozorišta u četvrtak, 21. juna 2018, s početkom u 20 časova, na sceni „Jovan Đorđević“, biće obeležen Svetski dan muzike.
Na programu su arije i uvertire iz najpoznatijih operskih dela tri italijanska majstora Vinčenca Belinija (Norma, Puritanci), Gaetana Donicetija (Favorita, Ana Bolena, Lučija od Lamermura) i Đuzepa Verdija (Moć sudbine, Nabuko, Don Karlos).

Diriguje Đanluka Marčano. Nastupaju operski solisti: Jelena Končar, Višnja Popov, Atila Mokuš, Nebojša Babić, Branislav Jatić i gosti: Dragana Radaković, Marija Čuposka, Rikardo Zanelato. Hor priprema Vesna Kesić Krsmanović, koncert režijski postavlja Katarina Mateović Tasić. Učestvuju Hor i Orkestar Opere. Program traje 90 minuta i ima jednu pauzu.

Ulaznice su u prodaji od 5. maja na Biletarnici SNP-a, i važe redovni popusti.

Program:

V. Belini: Norma, uvertira, Orkestar
G. Doniceti: La Favorita, O mio Fernando, Jelena Končar
G. Doniceti: Ana Bolena, Tutta in voi la luce mia, Jelena Končar i Rikardo Zanelato
V. Belini: I Puritani, arija Rikarda, Or dove fuggo io mai? Ah per sempre…, Nebojša Babić
G. Doniceti: Lucia di Lammermoor, Regnava nel silenzio, Marija Čuposka
Đ. Verdi: La forza del destino, uvertira, Orkestar
Đ. Verdi: Nabucco, aria & cabaletta, Rikardo Zanelato i Hor
Pauza

Đ. Verdi: Don Carlos, III čin, Dragana Radaković, Višnja Popov, Rikardo Zanelato, Atila Mokuš, Branislav Jatić i Hor
————————————————————

Petak, 29. juna, Pop Ćira i Pop Spira, scena „Jovan Đorđević“, 19.00
Ponedeljak, 2. jula, Pop Ćira i Pop Spira, Međunarodni operski festival ARMEL 2018.

Pop Ćira i pop Spira, u formi komične opere eminentnog srpskog kompozitora, akademika Dejana Despića, oživela je i na operskoj sceni sa trijumfalnim uspehom praizvedena na Dan SNP-a, 28. marta. Prema rečima kritike, opera Pop Ćira i pop Spira Srpskog narodnog pozorišta je elitni kulturni događaj. „Tekst libreta je precizno sledio najvažnije motivske elemente Sremčevog romana, zasnovanog na anegdoti o komičnom sukobu dvojice seoskih sveštenika iz Banata zbog dolaska novog učitelja i podjednako humornom raspletu cele ove peripetije oko „otimanja đuvegije“ i izbijenog popovskog zuba, tako da je Despićeva opera zazvučala kao originalna, samosvojna i uspela scensko-muzička adaptacija popularnog Sremčevog dela, obojena lakim, nezlobivim humorom i nostalgijom za prošlim vremenima.“

Prema libretu Dejana i Vesne Miladinović, operu je režirala Ivana Dragutinović Maričić (prema rediteljskom konceptu Dejana Miladinovića), dirigent je Željka Milanović. Hor je pripremila Vesna Kesić Krsmanović, scenograf-realizator je Vladimir Savić, kostimograf- realizator Senka Ranosavljević, prema likovnim predlozima scenografije i kostima Vladane Likar Smiljanić, a scenski pokret je uradio Ivan Klemenc. Uloge tumače operski prvaci i solisti SNP-a: Saša Štulić (Pop Ćira), Violeta Srećković (Persa, njegova žena), Danijela Jovanović (Melanija, njihova kći), Branislav Cvijić (Pera, seoski učitelj), Marija Cvijić (Erža, služavka kod popa Ćire), Nebojša Babić (Pop Spira), Verica Pejić (Sida, njegova žena), Višnja Popov (Jula, njihova kći), Branislav Stankov (Šaca, seoski brica), Darija Olajoš Čizmić (Frau Gabrijela), Antonel Boldan, k.g. iz Rumunije/Francuske (Pera Tocilov, seoski kočijaš), Miloš Milojević (Pop Oluja), Željko R. Andrić (Vladika temišvarski), Vladimir Zorjan (Nića bokter, seoski pandur), u ulogama bez reči su Aleksandra Marković (Žuža, služavka kod popa Spire) i Marta Jakobac Morar (Roksa, domaćica kod pop Oluje). Učestvuju: Hor i Orkestar SNP-a.

Za operske predstave važe redovni popusti. Ulaznice za junske predstave su već u prodaji na Biletarnici SNP-a.

Ove, 157. sezone svim operskim programima Srpskog narodnog pozorišta obeležavaju se jubileji, 120 godina od prvih operskih predstava u Novom Sadu i 70 godina obnovljene Opere i neprekidnog rada (16. novembra 1947).

TV SPOT: https://youtu.be/SLpTU7oD36A