BEČEJ –U Domu zdravlja Bečej otvorena je Rosa škola roditeljstva u kojoj će budući roditelji dobijatistručne savete i podršku tokom trudnoće i prvih godina odrastanja deteta. Tim škole čine pedijatar, ginekolokog, stomatolog i patronažne sestre, koji prolaze akreditovanu obuku Gradskog zavoda za javno zdravlje, koja je u skladu sa poslednjim profesionalnim standardima u ovoj oblasti. Škola roditeljstva u Bečeju jedna je od ukupuno 20 koje Rosa voda otvara u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije u okviru inicijatve pokrenute 2015. godine. Osim Bečeja, ove godine podršku će dobiti roditelji iz Dimitrovgrada, Bosilegrada, Niša, Boljevca, Rume, Opova, Vršca, Užica i Koceljeve.

„Ponosni smo što ćemo otvaranjem ukupno 20 škola roditeljstva sistemskiosnažiti postojeću mrežu škola i omogućiti ključnu podršku za roditelje preko 5.000 beba na godišnjem nivou širom Srbije.Zajedno sa Rosa vodom smo stvorili platformu koja  pruža sigurnost u periodu proširenja porodice, što je preduslov za zdravo odrastanje i vaspitanje dece“, izjavila je dr Vesna Knjeginjić, pomoćnik ministra zdravlja, Sektor za javno zdravlje i programsku i zdravstvenu zaštitu.

Rosa škole roditeljstva nalaze se u kompletno renoviranim i opremljenim prostorijama u domovima zdravlja. Kroz predavanja, vežbe i radionice, budući roditelji imaju priliku da dobiju kredibilne i stručne savete o toku i fazama trudnoće, značaju dojenja, pravilnoj ishrani trudnica i beba, porođaju i nezi bebe, ali i da dobiju odgovore na sva pitanja i nedoumice.

„Škole roditeljstva su mesta gde buduće mame i tate pronalaze sigurnost u snalaženju u novim ulogama. Veliku zahvalnost za uspešnost misije škola roditeljstva dugujemo građanima, koji od 2010. godine podržavaju inicijative Rosa vode i Ministarstva zdravlja i doprinose da roditelji širom Srbiji budu spokojniji i spremniji za nove uloge“, izjavila je Julija Žigić, predstavnica Rosa vode.

Otvaranje škole roditeljstva u Bečeju usledilo je nakon otvaranja deset škola u protekle dve godine, i tou Ubu, Vranju, Požarevcu, Kuršumliji, Surdulici, Sjenici, Srpskoj Crnji, Svilajncu, Bojniku i Batočini