NOVI SAD – Prva medicinska soba otvorena je u Novom Sadu sa ciljem da se osobama sa autizmom približe realne situacije poput pregleda i intervencija kod lekara, koje kod njih predstavljaju jedan od najvećih izazova i izvora anksioznosti. Ova soba, u Kopernikovoj ulici 52, prva je od pet planiranih u Srbiji u okviru projekta Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom i kompanije Vip mobile.

U pitanju je još jedan vid podrške osobama sa autizmomu svakodnevnom životu, kako bi lakše  prevazišle stres do koga dolazi u ordinaciji i samim tim poboljšale komunikacionesposobnosti. Osim toga, u okviru planiranih aktivnosti koje će se sprovoditi u saradnji sa Društvom za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada, biće organizovane različite edukacije za medicinsko osoblje i studente medicine, koji će volontirati  u medicinskoj sobi.

„Medicinski pregledi i intervencije, bilo rutinski ili neophodni za lečenje, stresni su zbog nepoznate okoline, ljudi, procedura i radnji, kao i nedostatka vremena za senzibilizaciju pacijenta. Medicinska soba je rešenje i za pacijente i lekare, a porodicama osoba sa autizmom znatno se olakšavaju situacije sa kojima se često susreću. Zahvaljujemo se kompaniji Vip mobile jer je još jednom znatno doprinela unapređenju života osoba sa autizmom i pomogla njihovoj vidljivosti u društvu,“ izjavila je Vesna Petrović, predsednica Upravnog odbora Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom.

Medicinske sobe su deo projekta koji je uz pomoć novogodišnje donacije kompanije Vip mobile, realizovao Savez Autizam Srbija nakon pokretanja digitalnog savetovališta u aprilu. „Posle digitalnog savetovališta za podršku porodicama osobama sa autizmom, projekat je dobio još jednu primenu na osnovu potreba korisnika koje Savez Autizam Srbija pažljivo osluškuje. Odgovornost prema zajednici je nešto na šta nijedna kompanija ne sme da zaboravi, i zadovoljstvo nam je što smo zajedno sa korisnicima tokom novogodišnjih praznika prikupili sredstva da pomognemo važnom delu naše zajednice,“ poručila je Una Stanimirović, vođa projekta u kompaniji Vip.

Otvaranju medicinske sobe u Novom Sadu prisustvovali su i pomoćnica gradonačelnika Novog Sada, Ljiljana Koković, član Gradskog veća za zdravstvo, prof.dr.sc.med. Zoltan Horvat, kao i predsednica Društva za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada, Mara Bošnjak. „Izuzetno je što je upravo Novi Sad grad koji je dobio prvu medicinsku sobu u Srbiji. Naši korisnici i njihovi roditelji, kao i mnogi studenti medicine i zdravstveni radnici imaju priliku da se na ovom jedinstvenom mestu sretnu i zajedno, na pravi način, pripreme za izazove sa kojima se susreću prilikom lekarskih pregleda,“ poručila je Bošnjak.

Soba je opremljena medicinskom opremom i instrumentima tako da izgleda kao ordinacija za pregled kako bi se korisnici adaptirali na prostor i atmosferu u ambulanti. U okviru medicinske sobe korisnici će imati priliku da prisustvuju demonstracionim vežbama i da se kroz edukativnaštampana vizuelnauputstva sa simbolima i panoe upoznaju sa pravilima ponašanja u lekarskoj ordinaciji.

Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom

Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, osnovan je 1977. godine sa ciljem unapređenja kvaliteta života osoba koje žive sa autizmom i njihovih porodica sa fokusom na očuvanju, zaštiti, unapređenju i promovisanju međunarodno ustanovljenih standarda u oblasti ljudskih prava i građanskih sloboda u Republici Srbiji. U pitanju je neprofitna organizacija i svi aktivni članovi, roditelji i stručnjaci, su volonteri. Savez je ujedno krovna organizacija koja okuplja 16 udruženja za pomoć osobama sa autizmom iz cele Srbije sa preko 3000 korisnika, a od 2007. godine je deo organizacije „Autizam Evropa“.

Vip mobile

Vip mobile je najmlađi mobilni operater u Srbiji koji postavlja nove standarde na tržištu telekomunikacija. Zahvaljujući najsavremenijoj mrežnoj infrastrukturi, Vip korisnicima nudi širok raspon usluga iz domena mobilne komunikacije, kao i digitalnih, data i IT rešenja. Vip zapošljava 1.000 stručnjaka sa ciljem da pruži najbolje korisničko iskustvo za 2,2 miliona pripejd, postpejd i poslovnih korisnika. U 2017. godini kompanija je ostvarila udeo na tržištu od 24,2% i prihode od 231 miliona evra. Svojim odgovornim poslovanjem Vip je prepoznat kao pouzdan partner i incijator brojnih pozitivnih promena u društvu, kao i u oblasti zaštite životne sredine. Sa do sada uloženih 977 miliona evra kompanija predstavlja najveću grinfild investiciju u Srbiji.

Vip mobile je član A1 Telekom Austrija Grupe, vodećeg pružaoca digitalnih i komunikacionih usluga u regionu Centralne i Istočne Evrope sa više od 24 miliona korisnika u sedam zemalja, prihodima od 4.4 milijarde evra i više od 18.000 zaposlenih. Grupa je evropska jedinica kompanije América Móvil, trećeg po veličini provajdera telekomunikacionih usluga na svetu.Za više informacija posetite www.vipmobile.rs i www.A1.group.