BEOGRAD –  Najbitnija sporedna stvar na svetu, sa svojim epicentrom u Rusiji je nešto o čemu priča cela planeta u svim vremenskim zonama i na svim meridijanima, polovima i morima. Možete da ga volite ili ne, prezirete ili da se gnušate kada neko priča na tu temu, ali sve je to – FUDBAL. Nekome će doneti neopisivu radost, nekima tugu. Ovih mesec dana će pisati još jednu stranicu fudbalske istorije koja će se prepričavati u godinama koje su pred nama.

Od 14. juna, kada je Svetsko prvenstvo u fudbalu počelo, pasionirani ljubitelji fudbala prekidaju sve poslove, otkazuju sastanke i prilagođavaju obaveze dnevnim i večernjim utakmicama – sve je stalo: važan je samo fudbal.

Verovali ili ne, na srpskim internet portalima od početka Mondijala postavljeno je 8.072 teksta na temu fudbala, a od toga, o našima je bilo nešto manje od polovine (3.109). Ako ste se pitali koji se srpski igrač najviše pominje, onda je to kapiten Aleksandar Kolarov. Sledi napadač Aleksandar Mitrović, pa selektor Mladen Krstajić.

Utakmica o kojoj se najviše pisalo je ona sa Švajcarcima. Nedosuđeni penal i faul nad Mitrovićem, bio je tema čak 340 vesti. Do današnjeg dana, odnos u broju vesti o utakmici sa Švajcarcima i ove koja sledi, sa višestrukim šampionima sveta, Brazilom, je 57% prema 43%. Ali sačekajmo da se završi utakmica sa Brazilcima.

Kad smo već kod penala, da li znate da se u izveštajima sa utakmica više ne pominje sudija i suđenje, već VAR. Od 523 pominjanja samo u 9 izveštaja se pominje sudija kao sudija. Ili sudija na kakvog smo navikli. Pa se može reći da se bar na internet portalima umesto “Ua, sudija”, viče “Ua VAR!”

Zanimljivo je da je u izveštajima bila skoro jednaka upotreba reči “Orlovi” (46%) i “Reprezentacija Srbije” (54%).

Grupna faza se polako završava, a tada će nam Digital Element, platforma za analizu prisustva na portalima i društvenim mrežama, pokazati da li su važniji golovi Kristijana Ronalda ili, ipak, frizura Brazilca Nejmara, koja je nasmejala  i Erika Kantonu, kao i koju smo selekciju najviše puta pominjali.

Ili će se u nastavku prvenstva najviše pričati o našoj pobedi nad Brazilom?