NOVI SAD – Mesec egipatske kulture u Srbiji povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije obeležava se raznim kulturnim događajima i manifestacijama. U Novom Sadu u utorak 31. jula u Srpskom narodnom pozorištu na sceni „Pera Dobrinović“ s početkom u 20 časova nastupiće Egipatski moderni plesni teatar sa novijom plesnom predstavom Plavi slon, kao vrhuncem „Meseca egipatske kulture“.

Predstava je nastala 2014. godine i zasnovana na istoimenom romanu koji je godinu dana nakon izlaska postao najprodavaniji roman na Međunarodnom sajmu knjiga u Kairu 2013. godine. Autor romana Ahmed Murad je mladi pisac koji veoma privlači pažnju publike i kritike. Murad je uspeo da svojim delima podstakne čitanje kod mladih. Roman je pun snova i vizija koje podstiču čitaoca da oslobodi maštu, da otkrije svoju istinu.

Predstava traje 70 minuta, a ulaz je slobodan, a ulaznice će moći da se podignu na Biletarnici Srpskog narodnog pozorišta, na dan izvođenja predstave, od 17 časova, do početka predstave.

Egipatski moderni plesni teatar, osnovan 1993. godine u Egipatskoj operi iz Kaira, prvi je takve vrste u arapskom svetu i postigao je veliki uspeh u ispitivanju umetnosti u Egiptu, arapskoj i drugim civilizacijama. Ovaj plesni teatar, sa više od 26 nastupa i učešća na međunarodnim festivalima, predstavio se u mnogim evropskim zemljama, SAD, Kini, Koreji i arapskim zemljama, ali i na scenama najprestižnijih pozorišta i internacionalnih opera: Frankfurt Opera, Opera u Pekingu, Teatro Karinjano u Torinu… Više puta je osvajao nagrade od kojih je najznačajnija ITI međunarodno priznanje, Nemačka…

Monadel Antar, mladi umetnik i koreograf, postao je umetnički direktor i koreograf kompanije. U skladu sa svojom novom vizijom i stilom, umetnička aktivnost kompanije se fokusira na različite žanrove evropskog modernog plesa i oslobađa se tradicionalnih pozorišnih stega radi postizanja međunarodnih modernih plesnih standarda.

Ambasada Egipta u Beogradu u saradnji sa Narodnom skupštinom Srbije, Ministarstvom kulture i informisanja, Sekretarijatom za kulturu grada Beograda, Pokrajinskom vladom, Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Zavodom za kulturu Vojvodine i Srpskim narodnim pozorištem.