IVANJICA – I ovog 12. jula obeležava se godišnjica (142.) od početka Javorskog rata, a obeležavanje je posebno dobilo na značaju pre tri godine kad je ušlo u kalendar Vojske Srbije. Programom su predviđeni liturgija u Crkvi spomen-kosturnici na Javoru i polaganje venaca na spomenik majoru Iljiću na Javoru i kod spomenika poginulim borcima na Kalipolju, svečano otvaranje puta Ljepojevići – Javor, koji spaja opštine Novu Varoš i Ivanjicu, te čas istorije posvećen Javorskom ratu.

Ove godine taj je čas istorije sadržan u izložbi slika i grafika o Javorskom ratu, čije je originale organizator Manifestacije obezbedio iz Vojno-istorijskog muzeja u Parizu. Kulturno-umetnički program planiran je kao sabor srpske omladine iz matice i rasejanja, a kao organizatori kompletnog programa obeležavanja se navode opštine Ivanjica i Nova Varoš, humanitarna organizacija “Stara Raška” iz Beograda i Dom kulture u Ivanjici.

U Javorskom srpsko-turskom ratu 1876. godine Srbija je izgubila gotovo 20.000 vojnika, taj je rat bio uvod u kasnije pobede Srbije u Prvom balkanskom ratu 1912, kada se Srbija konačno oslobodila od viševekovnog ropstva pod Turcima.

Tanjug