BEOGRAD – Posetioci ovogodišnjeg Exita imaće priliku da kreiraju jedinstveni umetnički mural od iskorišćenih limenki. Instalacija duga 6 metara, pod nazivom Pixelata je projekat španskih dizajnera, a svako umetničko delo nastaje bojenjem i ubacivanjem limenke u prethodno pripremljenu konstrukciju. Na ovaj način, posetioci  će na kreativan način doprineti reciklaži limenki, koje je u potpunosti moguće reciklirati i upotrebiti ponovo nakon samo 60 dana. 

 „Pixelata je najbolji spoj umetnosti i reciklaže i predstavlja impozantno umetničko delo u čijem stvaranju svi možemo učestvovati. Posetioci festivala sjajno reaguju i do sada smo zajedno kreirali više murala, koji istovremeno oduševljavaju publiku, ali i šire svest o značaju reciklaže. Svi zajedno, podsećamo se još jednom zašto je limenka najpogodnija– lagana je, nesalomiva i može se bezbroj puta reciklirati!“ Nemanja Komatović, Recan fondacija.

Do sada su se u pravljenju umetničkih dela od limenki oprobali posetioci EXIT-ovih festivala u Bosni, Rumuniji, Hrvatskoj. Pixelata se nalazi u Opens zoni i omogućena je zahvaljujući saradnji Recan fondacije i Exit fondacije.

O Recan fondaciji

Recan fondacija za reciklažu limenki za piće osnovana je 2005. godine kao neprofitna organizacija od strane “Ball Beverage Packaging Europe”, fabrike za proizvodnju limenki. Program Svaka limenka se računa je partnerstvo između proizvođača limenki, pića, reciklažne industrije i organizacija za zaštitu životne sredine, koje znaju koliko je reciklaža limenki bitna i žele da vas ohrabre da reciklirate.