BRATUNAC – U Bratuncu je danas održana komemoracija u znak sećanja na 3.500 stradalih Srba sa tog područja, Srebrnice i okoline, na kojoj je predsednik RS Milorad Dodik izjavio da u BiH nema pravde za Srbe, jer su počinioci stravičnih zločina nad srpskim narodom u proteklom ratu ostali nekažnjeni.Prema njegovim rečima, u srednjem Podrinju tokom poslednjeg rata stradalo  je više od 3.500 Srba, a da nema odgovornosti i kazne za počinioce, prenosi RTRS.

“Nema kazne za počinioce, ali ima snažnog ignorisanja međunarodnog faktora i nastojanja da se održi stereotip koji je ovde već ranije plasiran da se generalno govori samo o srpskoj krivici”, rekao je Dodik na komemoraciji kojoj je prisustvovala i premijerka RS Željka Cvijanović, kao i ministar odbrane Srbije Aleksnadar Vulin.

Prema njegovim rečima, sramne kazne za trojicu Bošnjaka, pripadnika takozvane Armije BiH, koji su nekoliko sati maltretirali i silovali desetogodišnju devojčicu srpske nacionalnosti 1993. godine u Sarajevu, govori da u BiH nema pravde za Srbe i da BiH nije zemlja za Srbe.

“Mi smo ovde silom Dejtonskog sporazuma, spremni da poštujemo ovaj sporazum i njegove određene odredbe, ali isto tako, svesni smo iluzije koje pokušavaju da izgrade ovde u liku BiH, na štetu Srba i srpskog naroda”, rekao je Dodik.

On je  pozvao prisutne da se ponovo okupe i pomognu u rešavanju nagomilanih problema. Dodik je rekao da je Vlada Republike Srpske u ovaj kraj uložila značajna sredstva, jer želi da ga oživi sa stanovišta svih funkcija – javnih i drugih.

“Stradanje ostaje kao naša bol, kao mesto koje ce večito u kolektivnoj svesti našeg naroda biti upamćeno, ali isto tako moramo se okrenuti životu. Najbolja zahvanost za žrtve koje su date jeste uspješno društvo i to je odnos prema poginulim i stradalim u proteklom ratu”, rekao je Dodik.

Tanjug