MOKRA GORA – Muzika je sestra filma, a to su potvrdili i svetski poznati umetnici koji su nastupili na ovogodišnjem, šestom “Boljšoj” festivalu ruske klasične muzike, rekao je osnivač tog festivala Emir Kusturica koji je najavio snimanje novog filma.  Ove godine gosti festivala bili su najveći autori sveta koji su upravo najbolji da potvrde ideju da je film proistekao iz ideje o muzici, rekao je Kusturica u razgovoru sa novinarima, poslednjeg dana festivala, i kao primer naveo nastup američkog gitariste Gerija Lukasa koji je svojim muziciranjem oživeo nemu filmsku komediju “Šahovska groznica” reditelja Vsevolda Pudovkina iz 1925. godine.

Reč je o savremenoj priči koja uzima u obzir sve značajne motive posrnuća individualnosti u ovom veku i moralno preispitivanje jednog vremena devedesetih godina u Kini kada je ona počela da buja sa svojom ekonomijom i kada su mnogi otišli iz Kine, rekao je Kusturica.

“Ta kopča koju pokušavam da uspostavim uvodi moralne dileme koje su uočljive u literaturi Dostojevskog, odnosno kod čoveka koji liči na kneza Miškina u “Idiotu” i Raskoljnikova u “Zločin i kazna” koji je ubio babu zelenašicu i pitao se da li je bio u pravu. Sva ta pitanja su danas na neki način demodirana, ali najednom postaju užasno značajna”, dodao je Kusturica.

Tanjug