NOVI SAD  – Povodom obeležavanja pet godina postojanja Roditeljske kuće u okviru zadužbine porodice Kostić u Novom Sadu, MK Group donirala je dodatne zanimljive sadržaje za decu u okviru dečijeg igrališta koje će mališani koji borave u kući moći da koriste. Pored predstavnika MK Group, svečanom obeležavanju petogodišnjice prisustvovali su predstavnici Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) i „Instituta za zdravstvenu zaštitu, dece i omladine Vojvodine“.

“Za moderno društvo, zadužbinarstvo predstavlja koncept darovanja privatne imovine za ostvarivanje viših društvenih ciljeva. Upravo, predvođen tom ideologijom, predsednik MK Group, svoju porodičnu kuću, kao zadužbinu porodice Kostić u Novom Sadu, ustupio je na korišćenje „Institutu za zdravstvenu zaštitu, dece i omladine Vojvodine“ u Novom Sadu. Donacijom dečijeg igrališta želeli smo da boravak dece obolele od malignih oboljenja učinimo još humanijim uz želju da se svi mališani koji borave ovde što pre oporave“, rekao je Jovan Purar, direktor MK Group.

Pored predstavnika kompanije MK Group, svečanosti je prisustvovala Joland Korora, predsednica Upravnog odbora NURDOR-a, koja je ovom prilikom istakla važnost podrške deci oboleloj od raka i njihovim najbližima. „Praktičan primer podrške je upravo MK Group, koja kroz razne programe i donacije pomaže našem udruženju kako bi svakom detetu i porodici bila pružena pomoć da što lakše prebrode dugotrajno i iscrpljujuće lečenje. Unapređenje kvaliteta lečenja i života dece obolele od raka u Srbiji zajednička je misija svih nas kojoj svako može doprineti na svoj način“, navela je Joland Korora i dodala da je više od 45 dece sa svojim porodicama u proteklih 5 godina boravilo u Roditeljskoj kući.

„Želim da se zahvalim porodici Kostić u ime Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i svoje lično ime na ideji o zadužbinarstvu i kompaniji MK Group koji su na taj način pomogli Pokrajinskoj vladi da pruži što bolju zdravstvenu zaštitu deci i omladini autonomne pokrajine Vojvodine, pogotovo deci oboleloj od malignih bolesti. Veliki broj dece obolele od malignih koja nisu iz Novog Sada,njih 45 tokom 5 godina, u toku oporavka od lečenja hemioterapijom, imali su mogućnost da borave u Roditeljskoj kući u okviru Službe za hematologiju i onkologiju Instituta za zaštitu majke i deteta u Novom Sadu u pratnji roditelja. Time je omogućen bolji standard lečenja, bolja socijalizacija i mogućnost rehabilitacije u porodičnim uslovima koje pruža ova kuća“, izjavila je zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Ivanka Savić i istakla da je ta institucija u proteklih pet godina izdvojila 40 miliona dinara za Roditeljsku kuću.Saradnja Pokrajinskog sekretarijata za zadravstvo i Roditeljske kuće biće uspešno nastavljena i u budućnosti.

Roditeljska kuća, od 2013. godine namenjena je deci koja dolaze iz unutrašnjosti u pratnji jednog roditelja, tokom njihovog lečenja od malignih oboljenja. Ovakav vid smeštaja jedan je od oblika psiho-socijalne podrške, koji igra važnu ulogu u procesu izlečenja. Kuća čija je vrednost 1,5 miliona evra, prostire se na 1400 kvadratnih metara i sastoji se iz više nezavisnih celina. Osnovana je na inicijativu Nacionalnog udruzenja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) i uz podrsku Pokrajinske vlade, a njena misija je smeštaj dece obolele od malignih bolesti sa teritorije cele Vojvodine kao i pružanje podrške njihovim porodicama. Od otvaranja, više od 40 porodica boravilo je u zadužbini porodice Kostić tokom lečenja od maliginih bolesti.