BANJALUKA – Srebrenički zločin je dogovorena tragedija s namerom satanizacije Srba, poručio je danas predsednik RS Milorad Dodik, koji je zatražio odbacivanje aktuelnog izveštaja o tom zločinu i formiranje nove komisije koja bi sačinila novi izveštaj u roku od godinu dana. Na sednici parlamenta, Dodik je pozvao i bošnjačka udruženja, uključujući i porodice srebreničkih žrtava, da se uključe u rad te komisije.

“Želimo istinu o svim zločinima. RS nikad nije, niti će osporavati zločine koje su počinili pojedini Srbi, ali želimo nepristrasno utvrditi istinu i o stradanju srpskog naroda. Podržaćemo formiranje nove međunarodne nepristrasne komisije koja će istraživati sve zločine bez obzira na nacionalnost žrtve”, rekao je predsednik Republike Srpske.

On je istakao da RS želi mir, ali da je spremna da se brani od bilo kakvog ugrožavanja.

“Obrambeni potencijali RS veći su nego što neko može i da zamisli i spremni smo da se branimo. Policija RS bi ekspresno reagovala na bilo kakav napad, i zato je i napadaju i koriste svaku priliku za njeno ugrožavanje”, rekao je Dodik.

Istakao je i da ova posebna sednica parlamenta nije obračun protiv članova Komisije za koje je rekao da su radili ozbiljan posao, ali da jeste obračun protiv neistina i još jednom pozvao opoziciju da im se pridruži da zajedno doprinesu da se sazna puna istina.

Tanjug