NOVI SAD – Sinoć je u Petrovaradinu otvoren 18. Festival uličnih svirača – Gradić fest, fascinantnim koncertom u vazduhu španskog pijaniste Davida Morena. Povorka, koju čine učesnici i građani, krenula je od Trga slobode preko Varadinske duge, uz limene duvače, bubnjeve i uz zvuk instrumenata od recikliranog materijala Orquestra Creativa iz Portugala.

Iznad Beogradske kapije odvijao se pravi spektakl! Posetioci su mogli uživati u Morenovom šou na nebu, uz njegove instrumenete postavljene na osam metara visine, i uz njegovu partnerku Kristinu Kaljehu, koja se izvijala na trapezu, ostavivši bez daha sve prisutne! Na prvoj programskoj večeri veliki utisak ostavili su i Mark di Giuseppe – čovek orkestar, velemajstor na usnoj harmonici Moses Concas, kao i stari znanac publike Matko Abramić, pišući stihove na osnovu jedne reči koju bi dobio od nekoga iz publike, a koje su potom njegovi muzički partneri pretvarali u gotove kompozicije na licu mesta.

Velika potražnja vladala je i za britanski Sol Cinema, zbog najmanjeg bioskopa na svetu, sa samo osam mesta tokom petominutne projekcije. I večeras posetioce očekuje više od 30 izvođača, zbog čega će podgrađe tvrđave biti zatvoreno za saobraćaj sve do subote dva sata nakon ponoći.

Nikea Vučetić