BEOGRAD  – Kompanija Fintel Energija A.D, jedna od najznačajnijih investitora u obnovljive izvore energije u Srbiji, najavila je osnivanje kompanije u Rusiji po imenu Fintel Russian Ventures O.O.O.  Kompanija će projektovati i upravljati sa dva projekta obnovljivih izvora energije lociranih u oblastima Uljanovski i Saratovski u Volgskom okrugu. Prvi vetropark koji će biti podignut u industrijskom parku Novuljanovski, sastojaće se od 6 vetro turbina od 4,2 MW čija je ukupna instalisana snaga 25,2 MW.

U prvi projekat će biti uloženo 32 miliona evra, a finanasiranje će se vršiti prema međunarodnim standardima. Radovi na novouljanovskom vetroparku koji će proizvoditi 75,6 GWh čiste energije godišnje, što je dovoljno da zadovolji potrebe skoro 18.000 domaćinstava u Rusiji, biće završeni do kraja 2020. godine. Drugi projekat, koji se nalazi u Saratovu, sastoji se od 65 vetroturbina, ima ukupni instalisanu snagu od  273 MW.

Kompanija Fintel Energija Group SPA, vlasnik kompanije Fintel Energija A.D. planira da prikupi sredstva za finansiranje izgradnje ovih projekata u Rusiji putem emisije sedmogodišnjih obveznica (eng.”Wind Bond”)

“Izuzetno smo uzbuđeni što se širimo na tržište Rusije, gde vidimo veliki potencijal, a iskustvo koje imamo na Balkanu gde smo prepoznati i cenjeni, biće veoma dragoceno “, rekao je Tiziano Giovannetti, direktor Fintel Energija A.D.

 

Fintel Energija a.d. posluje na Balkanu već deceniju i predstavlja najznačajnijeg investitora iz ove oblasti u Srbiji. U ovom periodu izgradila je i pustila u rad prva dva vetroparka u Srbiji i započela izgradnju trećeg i ujedno najvećeg vetroparka. Krajem jula, ova kompanija je započela na Beogradskoj berzi realizaciju prve inicijalne javne ponude akcija (IPO). Ovo je prva takva finansijska operacija na Beogradskoj berzi posle čak 78 godina, a kompanija će ponuditi na prodaju 6.500.000 običnih akcija po ceni od 500,00 dinara po akciji.

Rok za upis i uplatu akcija kompanije Fintel Energija a.d traje do 29.10.2018, a upis akcija vrši se u investicionom društvu M&V Investments a.d., Beograd, Bulevar Mihaila Pupina 115e.