BANJA LUKA – Hemofarm fondacija započela je „Projekat pomoći opremanja domova zdravlja u izrazito nerazvijenim opštinama u BiH“ u okviru kog je obezbedila 21.500 evra za nabavku neophodne medicinske opreme za zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj (opštine Kneževo i Šekovići) i Federaciji BiH (Donji Vakuf i Ključ).  Ovim sredstvima biće obezbeđeni novi EKG aparati, defibrilatori, aspiratori i druga medicinska oprema neophodna za svakodnevni rad u zdravstvenim ustanovama.

„Svesni visokih cena medicinskih aparata i opreme, započeli smo ovaj projekat kako bi svi građani, bez obzira da li se radi o razvijenim ili nerazvijenim opštinama, imali dobru i jednako kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Cilj svih nas u Hemofarm fondaciji je pomoć onima kojima je ona najpotrebnija, a pre svega pomoć svim nivoima zdravstvenog sistema, od primarnog do tercijalnog. Aktivnosti Fondacije fokusirane su na oblast zdravlja, brigu o zdravlju stanovništva i podizanje kvaliteta usluga u zdravstvenim centrima. Kako je primarna zdravstvena zaštita prvi i najčešći oblik kontakta svakog od nas sa zdravstvenim sektorom, tako je važno da u svim domovima zdravlja imamo mogućnosti za kvalitetno lečenje. Medicinska oprema je, svakako, bitan preduslov za to“, rekla je Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm fondacije.

Od svog osnivanja pre 25 godina do danas, Hemofarm fondacija realizovala je čak 2.000 aktivnosti u ukupnoj vrednosti od 12 miliona evra i tokom ovog perioda pomogla je brojne zdravstvene ustanove u zemljama u kojima je prisutna kompanija Hemofarm. U Bosni i Hercegovini Hemofarm je osnovan 1996. godine, a 2003. godine otvorena je fabrika lekova u Banjaluci, čime je Hemofarm postao jedini proizvođač lekova u Republici Srpskoj.