NOVI SAD – Radio-televizija Vojvodine poslednjih godina postala je prepoznatljiva po letnjem programu. Do sada su ekipe RTV-a boravile na Crnogorskom primorju i u letnjem programu prožimale su se Jadranska i Panonska regija. Ove godine, ideja je bila da se ode korak dalje i da se promovišu turizam, tradicija i nasleđe Srbije, opštine i gradovi u našoj zemlji, kao i banjski turizam. Da bude potpuno osvežen koncept letnjeg programa i da se gledaocima ponude kvalitetni sadržaji i priče sa „domaćeg terena“. Naša zemlja ima ogromne turističke mogućnosti, stoga su ideja i cilj da se oni prikažu, uz istoriju, baštinu, legende, priče o ljudima, mladima, o poznatim mestima u određenim sredinama. Emisije traju sat vremena i zamišljene su kao vikend zabavni popodnevni magazinski program, u avanturističkom ritmu, uz brojne reportaže i goste iz tog mesta.

Sve redakcije Prvog programa RTV-a uključene su u realizaciju letnjeg projekta. Koleginice Marina Zorić iz Dokumentarno-obrazovnog programa i Ljubica Balać iz Zabavnog programa bile su prve urednice koje su krenule sa ekipom na teren. Urednici koji rade emisiju „Srbijom“ su i Jelena Bugarski, Nina Martinović Armbruster, Dragan Guzijan, Anita Savić i drugi, dok su reditelji Milica Stojanov, Srđan Arsenijević, Andreja Milinović, Nenad Mihajlović, Vesna Topalov…
Emisiju vode Sanja Homa, Marina Buljovčić, Igor Damjanić, Dražen Radulov i Milenko Krišan. Emisija „Srbijom“ emituje se svake subote i nedelje od 16 sati na Prvom programu RTV-a.

Jedna od urednica projekta, Jelena Bugarski, podelila je svoja dosadašnja iskustva, ali i otkrila mali deo onoga što gledaoce očekuje u narednom periodu:
Letnji projekat je poseban po tome što gledaoci zaista imaju prilike da osete ritam grada ili mesta u Srbiji. Boravimo dva ili više dana u jednom gradu, i cela emisija, koja traje sat vremena, posvećena je Opštini u kojoj se taj grad, mesto ili banja nalazi. Sarađujemo sa lokalnim turističkim organizacijama i trudimo se da na najbolji mogući način predstavimo bogatstvo svakog dela naše zemlje.

Koja mesta ste posetili, a koja planirate?
Kada je letnji projekat počeo da se emituje, 21. i 22. jula, prve dve emisije koje su emitovane bile su iz Opštine Medveđa, a narednog vikenda, prikazali smo lepote krajnjeg severa – Suboticu. Bili smo u Sremskim Karlovcima, Zrenjaninu, u Senti, Kanjiži, Bečeju i Novom Bečeju, a spremamo se za Vrnjačku banju, Užice, Bajinu Baštu, Sombor, Apatin…

Jedna od voditeljki i kourednica Serijala „Srbijom“, Sanja Homa o ličnim utiscima kaže:
Neverovatno je šta sve možeš da uradiš za jedan dan prilikom turističke posete nekom mestu…Toga uopšte nismo svesni. Tek sad, kad unapred istražiš neke mogućnosti, dobro se organizuješ i pustiš samom mestu da te vodi shvatam da je samo pola dana potrebno da upoznaš divne ljude, izdivaniš se na svakom ćošku, naučiš da voziš kajak ili turistički brodić, čuješ neverovatne priče, legende, koje se pamte. Mislim da je ova emisija jedan potpuno drugačiji pristup turističkom obilasku nekog mesta. Mene je lično promenila. Na svako sledeće putovanje odlazim opuštenija, radoznalija i otvorenija za nove priče. A lepe priče i mesta su svuda oko nas.

Urednica Jelena Bugarski prisetila se i nekih zanimljivosti sa snimanja, a ispričala nam je jednu anegdotu iz Novog Bečeja:
Na snimanju u tom gradu, posetili smo i „Glavaševu kuću“, poznatu po tome što je njen poslednji vlasnik u svom testamentu naveo da je zabranjeno ženama da ulaze u tu kuću 100 godina. 2009. kada je prošao čitav vek, kuća je obnovljena i mi smo jednu od najava snimali tamo. Koleginica Sanja Homa je posetila podrum, i tu nam se rodila ideja da do kraja emisije, ona najavljuje reportaže iz podruma. Na samom kraju, nada se da će je neko osloboditi i da će biti u sledećoj emisiji.

Jelena ističe da se sve odvija po planu, putovanja, snimanja i montaža, ali sve zahvaljujući dobroj pripremi. O atmosferi na snimanjima kaže:
Sjajna je, upoznamo nove ljude, naše sagovornike, bolje upoznamo gradove i mesta. Uživamo dok radimo, i uživamo u kratkim pauzama, na kafi u centru grada ili uz reku. Probamo lokalne specijalitete i sve vreme se dogovaramo i smišljamo šta bi bilo zanimljivo za emisiju.

Koliko će ukupno biti epizoda, odnosno, do kad se emituje emisija?
Planirano je da se serijal „Srbijom“ emituje do kraja septembra. Dakle svakog vikenda u subotu i u nedelju od 16 časova, pre Dnevnika u 17. Pripremamo još neka iznenađenja, možda ćemo neke emisije i uživo raditi sa poznatih manifestacija, planiramo i Novi Sad da uvrstimo u serijal… Sve ćemo na vreme najaviti.

Koju destinaciju ćemo upoznati u narednoj epizodi?
U subotu, 18.08. od 16 sati biće emitovana emisija iz Novog Bečeja, u susret velikoj manifestaciji u toj Opštini – Velikogospojinskim danima, u emisiji najavljujemo taj događaj ali i pričamo o znamenitostima Novog Bečeja, a u nedelju 19.08. idemo preko puta Tise, u Bečej i otkrivamo lepote tog kraja.