NJU JORK – Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je u obraćanju Generalnoj skupštini UN da će Srbija ostati privržena iznalaženju kompromisa u dijalogu sa Prištinom, kojim će se obezbediti održiv mir, napredak i svetlija budućnost svim narodima u regionu.

– Pre svega, želim da iskoristim ovu priliku da čestitam Nj.E. gospođi Mariji Fernandi Espinozi Garses na preuzimanju dužnosti predsednika 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Uveravam vas, gospođo predsedice, da je Srbija duboko posvećena promociji, u praksi, tema na dnevnom redu ovog zasedanja: miroljubivih, pravednih i održivih društava. Pored toga, moram takođe reći da mi je zaista zadovoljstvo što vidim ženu državnika, kao što sam i ja, da predsedava ovoj značajnoj instituciji. Takođe, želim da čestitam Nj.E. gospodinu Miroslavu Lajčaku na uspešnom vođenju 72. zasedanja Generalne skupštine, kao i Nj.E. gospodinu Antoniju Guterešu, generalnom sekretaru, na angažovanju i predanosti stvari unapređenja značajnih reformski procesa u okviru sistema Ujedinjenih nacija.

Obraćajući se u četvrtak uveče učesnicima 73. zasedanja Generalne skupštine UN,ona je rekla da je Srbija na putu da počne o sebi da razmišlja kao o prosperitetnom, dinamičnom, kreativnom, inovativnom, otvorenom društvu, unutar ujedinjene Evrope, koja je celovita, slobodna i u miru.

“Mene često pitaju – kada drugi napuštaju Evropsku uniju, kada se toliko mnogo sumnja u prospekt ujedinjene Evrope – zašto bi ulazak u Uniju bio vaš prevashodni strateški cilj i često i sama sebe to pitam. A u životu, kada niste sigurni za odgovore, vraćate se na osnovne stvari”, navela Ana Brnabić.

Kako je istakla, osnovna vrednost EU, u čemu je u velikoj meri nalik UN, jeste mir.

“Nije to ni privreda, ni trgovina, niti pak veće tržište. To je mir. Sve te druge stvari, i mnogo, mnogo više, proizlazile su, i uvek će proizlaziti, kao efekat prelivanja mira.

Evropska unija je mirovni projekat, i to uspešan. A mi želimo i imamo potrebu da budemo deo toga – zato postoji održivi mir, te dosledno tome, stabilnost i napredak na Balkanu – tom nemirnom regionu sveta koji je nekad bio poznat kao bure baruta Evrope”, poručila je premijerka Srbije.

Takođe je naglasila da su za Srbiju izuzetno značajni regionalna saradnja i stabilnost.

“A govorimo o regionu koji nikada, baš nikada, nije bio stabilan ili predvidiv ili pak deo sveta poznat po miru, razumu i pragmatizmu. Baš suprotno. Oduvek smo bili poznati, a bogme i ponosni, na naše nabujale emocije, žrtvovanja, poetske bitke, tradicionalne omraze”, primetila je premijerka.

Danas se, kako ističe, Srbija veoma mnogo trudi da sve to ostavi iza sebe, da to prevaziđe i postane razložnija, a manje emocionalna; pragmatičnija, a manje zaokupljena mitovima, ponosna na svoje pobede, a ne na svoje poraze, zemlja koja stvara neočekivana prijateljstva umesto tradicionalnih omraza.

“I ponosna sam da kažem da je naš predsednik (Aleksandar Vučić) predvodnik u toj našoj internoj borbi da odrastemo i sazremo, da ostavimo prošlost za sobom i da se okrenemo veoma različitoj budućnosti”, rekla je Ana Brnabić.

Istakla je da pre svega govori o pitanju Kosova i Metohije koje, čak, kako kaže, i Ujedinjene nacije deli po sredini – manje od polovine zemalja članice UN priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Prištine , dok više od polovine, tj. više od pet milijardi ljudi u svetu, odbija da prizna nelegalnu secesiju.