NOVI SAD – Načelnik Gradske uprave za saobraćaj i puteve Đorđe Basarić prisustvovao je tribini „Biciklisti pitaju grad“ koju je organizovao Centar za unapređenje bezbednosti u saobraćaju uz podršku Gradske uprave za saobraćaj i puteve i u saradnji sa Novosadskom biciklističkom inicijativom i Kulturnim centrom Novog Sada. Tribina je organizovana povodom obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti, 22. septembra kao zvaničnog Dana bez automobila, s ciljem unapređenja biciklističkog saobraćaja u gradu.

-Gradska uprava za saobraćaj i puteve je kroz više aktivnosti obeležila Evropsku nedelju mobilnosti. Na Dan bez automobila odlučili smo da čujemo i stavove biciklista što je i povod organizovanja ove tribine. Ona je osmišljena tako da se prisutnima obrate predstavnici Novosadske biciklističke inicijative, saobraćajne policije i Uprave za investicije i građevinsko zemljište, kako bi iz svog domena govorili o problemima sa kojima se susreću biciklisti, o propisima koji se odnose na učešće biciklista u saobraćaju, kao i o infrastrukturnom uređenju površina namenjenih za saobraćaj bicikala na području grada. Zaključci tribine biće dostavljeni nadležnim gradskim upravama, s ciljem da ih razmotre i pokušaju da ih uvrste u svoje planove, kako bi se biciklistički saobraćaj u gradu dalje razvijao i kako bi bila povećana bezbednost vozača dvotočkaša. U narednom periodu Radno telo za biciklistički saobraćaj radiće na unapređenju bezbednosti biciklista na teritoriji grada, kao i na predlozima za stvaranje uslova za proširenje saobraćajnih površina namenjenih biciklističkom saobraćaju u gradu- rekao je Đorđe Basarić.

On je takođe dodao da je pored organizovanja tribine, na Bulevaru Patrijarha Pavla organizovana podela svetala i promotivnog materijala biciklistima u cilju ukazivanja na to koliko je značajno da budu uočljivi kao učesnici u saobraćaju.

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija koja se održava svake godine u od 16. do 22. septembra, a ove godine u nju je uključeno preko 2600 gradova i opština iz 50 država sa više od 250 miliona stanovnika, koji na taj način iskazuju svoju solidarnost sa principima održive urbane mobilnosti. Tema ovogodišnje kampanje je multimodalnost – kombinovanje različitih vidova prevoza, a slogan je „Kombinuj i kreći se!“ Akcija je podržana u više od 40 gradova i opština u našoj zemlji.