NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, sastao se danas sa privrednom delegacijom iz italijanske pokrajine Trentino-Alto Adige predvođenom direktorom Razvojne agencije „Trentino con i Balcani“ Mauricijem Kaminom u cilju produbljivanja saradnje dvaju pokrajina u oblastima ekologije, turizma, poljoprivrede i nauke.

Bjelić je istakao da postoje dobri temelji za nastavak i produbljivanje uspešne saradnje koju AP Vojvodina već ima sa pokrajinom Trentino, te podsetio da su sve značajnija ulaganja italijanskih partnera na teritoriji Vojvodine.

Sagovornici su se saglasili da postoji veliki prostor za saradnju u oblasti zaštite životne sredine kroz razmenu iskustava i povezivanje privrednih subjekata u oblasti industrije prečistača otpadnih voda, metalo-prerađivačkog sektora, turizma te poljoprivrede i razmene iskustava u oblasti nauke.

Italijanski privrednici izrazili su spremnost da osim povezivanja institucija, razvojnih agencija, te pojedinačnih kompanija, daju doprinos u kreiranju predloga projekata za konkurisanje i povlačenje sredstava iz evropskih fondova u ovim oblastima.

Kamin i Bjelić su se složili da bi veoma uspešna saradnja koju održavaju dve pokrajine mogla biti formalizovana sporazumom, čime bi se obezbedio institucionalni okvir za nesmetano konkretizovanje koraka u zajedničkoj saradnji i određivanje prioriteta.

U cilju sagledavanja sveobuhvatnije privredne slike, delegacija iz italijanske pokrajine Trentino-Alto Adige posetiće Poljoprivredni fakultet i Fakultet tehničkih nauka, te će uzeti učešće na sutrašnjem Regionalnom poslovnom forumu koji je u trajanju od 25-27. septembara u Novom Sadu.

Sastanku u Pokrajinskoj vladi prisustvovali su pomoćnik sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Aleksandar Antić, pomoćnik u sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i loklanu samoupravu Nebojša Drakulić i direktorka sektora za promociju u Razvojnoj agenciji Vojvodine, Olivera Kovačević.