NOVI SAD – Izložba „Dortmundska grupa“ biće otvorena u ponedeljak, 24. septembra u 19 časova u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do 6. oktobra, a posetioci je mogu pogledati svakog dana od 9 do 15 časova.

Tim povodom na konferenciji za novinare u klubu „Tribini mladih“ govorili su umetnici iz Dortmunda Alexander Pohl – predsednik Udruženja dortmundskih umetnika, Gudrunn Kattke, Roul Schneider i Maja Erdeljanin, urednik programa u Malom likovnom salonu KCNS-a.

– Udruženje dortmundskih likovnih umetnika, pod nazivom „Dortmundska grupa“ postoji već 62 godine. Povodom proslave ulaska u sedmu deceniju rada, Udruženje je organizovalo nekoliko grupnih izložbi svojih članova, pa se tako i u Novom Sadu, 19 članova ovog udruženja predstavlja radovima iz oblasti slikarstva, grafike, fotografije, kao i prostornih dela, skulpture, objekata i instalacije – rekao je Alexander Pohl.

Novi Sad i Dortmund su gradovi pobratimi od 1981. godine, što je vremenom dovelo i do uspešne saradnje na planu kulture. U Kulturnom centru Novog Sada već osam godina svakog leta održava se Letnje džez akademija Novi Sad – Dortmund, sa muzičarima iz Srbije i gostima iz Dortmunda, dok likovni umetnici u poslednjih petnaestak godina razmenjuju izložbe, predstavljajući po sistemu reciprociteta, jedne godine umetnike iz Novog Sada u Dortmundu, a sledeće iz Dortmunda u Novom Sadu.

Umetnici iz Dortmunda izrazili su zahvalnost Kulturnom centru Novog Sada na celokupnoj organizaciji i mogućnosti da svoje radove prezentuju publici u Srbiji.