BEOGRAD – Skupština Srbije izabrala je danas Draganu Stanić i Anu Ivković za viceguvernere Narodne banke Srbije, a na predlog guvernera Jorgovanke Tabaković.  Stanić je izabrana za viceguvernera na period od četiri godine, a Ivković na period od tri godine. Mandat je danas istekao viceguvernerima Diani Dragutinović i Veselinu Pješčiću, koji su na tu funkciju bili izabrani 25. septembra 2012. godine.

Zakonom o Narodnoj banci Srbije propisano je da se novi funkcioner bira najkasnije do isteka mandata funkcionera kome ističe mandat, a najranije 120 dana pre isteka mandata. Dragana Stanić je obavljala dužnost generalnog direktora Sektora za platni sistem u NBS, a Ivanović generalnog direktora Direktorata za ekonomska pitanja i statistiku u NBS. Skupština Srbije usvojila je više zakonskih predloga o potvrđivanju sporazuma, među kojima je Zakon o potvrđivanju Dodatnog protokola 5, kojim se pojednostavljuju postupci carinske i granične kontrole i podstiče trgovina u regionu.

Članice CEFTA dogovorile da se odluka promenjuje od 1. jula sledeće godine, rekao je ranije ministar finansija Siniša Mali.

Tanjug