NOVI SAD – Srpski narod je poslovično sklon da se prekomerno politički deli. Političke podele, koje su normalne kada su razumne, kod nas neretko dobiju opasnu strast i destruktivni vid. Tako sami sebi često nanesemo više štete nego što su u stanju da nam naprave regionalni i dalji oponenti. Koliko puta se desilo da predizborne razmirice kod nas dođu skoro na granicu raznih vidova razračunavanja. Počnemo da se mrzimo kao da smo zaraćene strane a ne politički neistomišljenici u redovima iste nacije. To važi za Srbiju ali i Crnu Goru i Republiku Srpsku. Poslednja je pogotovo sada ugrožena.
 
Prvo Republika Srpska se suočava već dugo sa pokušajima sarajevske centralizacije koje podržavaju mnogi na Zapadu. Samo slogom Srbi tome mogu da se odupru. Nasuprot tome kada su zavađeni preko normalne parlamentarne mere, prizivaju dodatne nevolje. Srbija i Crna Gora, koja uz sve pokušaje vlasti da je odvoje od srpskih korena ipak ih neminovno ima, mogu da imaju razne vrste štete zbog partijske i druge političke ostrašćenosti i podeljenosti koja nije normalna, ali im ne preti nestanak. Nad RS uvek takva opasnost lebdi.

Drugo, RS već nekoliko izbornih ciklusa igra ples sa strancima koji pokušavaju da izazovu nemire. Obojena revolucija stalno se negde planira za srpski entitet u BiH i radi se na tome da ona postane realnost. To nisu bilo čije prazne priče već realne analize onoga što sarajevski mentori preduzimaju.

RTV (Ljubinka Vesković)