NOVI SAD – Pisac iz Hrvatske, Miljenko Jergović, laureat 12. Međunarodnog festivala proze „Prozefest“, čiji je prepoznatljivi moto „Zauzmi pozu – čitaj prozu.“

Istakavši prosvetiteljsku ulogu koju već decenijama imaju „Prozefest“, urednik književnog programa KCNS Nedeljko Mamula i njegov tim, direktor KCNS-a Bojan Panaotović ukazao je na rezultate najnovijih istraživanja koja pokazuju da mladi sve manje čitaju, da su sve više zavisni od interneta i prepušteni marginalnim sadržajima.

– Naročito je značajno to što na „Prozefestu“ srednjoškolci imaju priliku da upoznaju pisce i njihova dela, stiču čitalačku naviku, zauzmu pozu i čitaju prozu, kao što kaže briljantni slogan ovog festivala – rekao je Panaotović i najavio da će od naredne godine ovaj festival još snažnije podržati Grad Novi Sad i fondacija „Evropske prestonice kulture“.

Osvrnuvši se na laureata Jergovića, Panaotović je kazao:

– Da su svi pisci i intelektualci poput Miljenka Jergovića, ne bi bilo bratoubilačkog rata devedesetih godina na jugoslovenskim prostorima – zaključio je direktor KCNS-a i podsetio da mnoge evropske metropole mogu samo da sanjaju da u svoje okrilje dovedu, u svega tri godine, najveća imena svetske književnosti – Orhana Pamuka, Maria Vargasa LJosu i Petera Handkea.

Predsednik Organizacionog odbora „Prozefesta“ Nenad Šaponja, kazao je da je pažnja ove godine usmerena na vrhunske prozaiste  iz regiona. Učesnici ovogodišnjeg festivala su, uz Jergovića i:   Borivoj Radaković (Hrvatska),Ranko Risojević (Republika Srpska), Enes Halilović (Srbija), Srđan Srdić (Srbija) i Radivoj Šajtinac (Srbija).

     Urednik književnog programa KCNS-a Nedeljko Mamula istakao je edukativnu funkciju festivala kao najvažniju i podsetio da su u ranim festivalskim godinama organizatori nagovarali srednjoškolce  da aktivno uzmu učešće na „Prozefestu“, a sada već nekoliko njih iz te generacije mogu da se pohvale doktorskim diplomama iz oblasti književnosti.

Mamula je najavio mogućnost da u 2021. godini, u kojoj će Novi Sad najintenzivnije obeležavati titulu Evropske prestonice kulture, gosti našeg grada ponovo budu svi dobitnici nagrade „Milovan Vidaković“.

   Podsetimo, dosadašnji laureati ovog prestižnog festivala su: Alberto Mangel, Đerđ Konrad, Klaudio Magris, David Grosman, Slobodan Tišma, David Albahari, Milisav Savić, Jevgenij Vodolazkin, Giljermo Martines, Mario Vargas LJosa, Orhan Pamuk i Peter Handke.