NOVO MILOŠEVO – Žiri u sastavu dr Mirjana Brković (predsednik), prof. dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović doneo je jednoglasnu odluku da Nagrada „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu pripadne dr Milanu Miciću za knjigu „Ab ovo” (RTS, Beograd 2018), a Nagradа „Teodor Pavlović” za životno delo književniku Miloradu Grujiću.

Nagrade se dodeljuju u okviru manifestacije Dani Teodora Pavlovića koju organizuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo. Manifestacija će se održati po devetnaesti put od 27. septembra do 5. oktobra 2018. godine u Novom Miloševu. Nagrade će Miloradu Grujiću i dr Milanu Miciću biti uručene 27. septembra u 19:30 časova u Banatskom kulturnom centru u okviru svečanog programa otvaranja manifestacije.

Nagradu „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu

Nagrada „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu 2018. godine dodeljuje se dr Milanu Miciću za knjigu „Ab ovo” (Izdavaštvo Radio-televizije Srbije, Beograd, 2018).

Milan Micić je doktor je istorijskih nauka i književnik. Rođen je 1961. godine u Zrenjaninu. Autor je trideset i četiri knjige iz istoriografije, istorijske esejistike, dokumentarne proze, kratke proze i poezije. Istoriografske teme su mu srpski dobrovoljački pokret u Prvom svetskom ratu, kolonizacija Vojvodine u 20. veku i odnos književnog i istorijskog u srpskoj književnosti druge polovine 19. i prve polovine 20. veka. Dobitnik je književnih nagrada za kratku prozu „Stevan Sremac” (Niš, 1999), SKPD „Prosvjeta” Šamac (Šamac, 2011), „Milovan Vidaković” (Budimpešta, 2014), „Vukašin Conić” (Leskovac, 2014, 2016), „Andra Gavrilović“ (Svilajnac, 2015). Dobitnik je i Specijalne povelje „Vladimir Ćorović” u oblasti istoriografije SPKD „Prosvjete”, Gacko. Za knjigu kratkih priča „Mesec od venecijanskog sapuna” nagrađen je 2014. godine književnom nagradom „Andrićeva staza” SKPD „Prosvjeta” Republike Srpske. Nagrađen je Sretenjskom poveljom srpskih institucija iz Mađarske 2017. godine. Prevođen je na nemački, rumunski i mađarski jezik. Živi u Novom Sadu.

O knjizi „Ab ovo” Milana Micića

„Jedanaest sadržinski raznolikih priča, koje korespondiraju na idejnom planu, ulančavajući se u jedinstvenu celinu u kojoj autor Milan Micić progovara o sudbini pojedinca u tragičnom iskustvu istorije, o sudbini čoveka stvaraoca, o umetniku i umetnosti, o tradiciji i identitetu, duhovnom, kulturnom i nacionalnom, o smislu čovekovih napora da u istorijskom nevremenu ostvaruje humanističke ideale. Odenute u ruho zgusnutih metafora, oniričkih i fantastičnih slika, oblikovane poetskim jezikom bogate asocijativnosti – one svedoče o izrazitoj jezičkoj imaginaciji i invenciji svog autora, priključujući se simboličko-poetskoj struji savremene srpske proze.” (Biljana Mičić)

Nagrada „Teodor Pavlović” za životno delo

Nagrada „Teodor Pavlović” za životno delo dodeljuje se Miloradu Grujiću na predlog Gradske biblioteke u Novom Sadu i prof. dr Milivoja Nenina.

Milorad Grujić je rođen 1950. godine u Zrenjaninu. Objavio je 15 knjiga pesama, priča, romana, na više jezika, od kojih su neke doživele i do pet izdanja. Dobitnik je više književnih nagrada: „Brankova nagrada” za najbolju knjigu poezije za 1977. godinu, „Pečat varoši sremskokarlovačke”, prva nagrada CK SSOJ za poeziju 1973, X Kongres omladine i studenata u Berlinu, 1973, nagrada za prozu „Karolj Sirmai”, 1987, „Zlatni bestseler” TV Beograda, 2000…  Bio je zaposlen tokom svoje radne karijere u Centru za kulturu u Zrenjaninu, Kulturno-prosvetnoj zajednici Vojvodine, Književnoj zajednici Novog Sada, RTV Vojvodine, Izdavačkom preduzeću Matice srpske, Arhivu Vojvodine… Književni radovi prevođeni su mu na engleski, francuski, nemački, mađarski, slovački, rumunski, rusinski…  Živi u Novom Sadu.

Iz predloga Gradske biblioteke u Novom Sadu

„Ne samo iz osećanja moralne obaveze i odgovornosti, s obzirom da nam je poklonio svoj legat i nekoliko hiljada novih knjiga, već pre svega zbog svojih priloga našoj književnosti i kulturi, Gradska biblioteka u Novom Sadu predlaže da se prestižna nagrada Teodor Pavlović dodeli novosadskom književniku, izdavaču i javnom radniku Miloradu Grujiću. Odmah po dolasku u Novi Sad 1977. godine pokazuje želju da da i svoj lični doprinos bogaćenju kulturnih prilika i dešavanjima u Novom Sadu. Sa grupom pisaca osnovao je Književnu zajednicu Novog Sada i kao njen čelni čovek pokrenuo zapaženu i raznovrsnu izdavačku delatnost. Posebno se pamte knjige sa filozofskom tematikom i sadržajem i knjige iz bogate prošlosti Novog Sada. Ostavio je pozitivnog traga i kao direktor izdavačke kuće Matice srpske o kojoj je posebno brinuo i akademik Boško Petrović, Matičin predsednik. U svetu kulturnih poslenika Novog Sada ostalo je sećanje na dva vrlo zanimljiva časopisa- revije- lista Pisac i Adresa, koje je sa saradnicima pokrenuo i uređivao. Poznat je i kao pisac poezije, proze, radio drame, a sa Prvoslavom Marićem napisao je i scenario, po kojem je ovaj režirao igrani film Jevreji.” (Dragan Kojić, direktor)

Teodor Pavlović (1804–1854), koji je rođen u Karlovu, današnjem Novom Miloševu, bio je obnovitelj i reformator Matice srpske, njen prvi sekretar, urednik „Letopisa” Matice srpske, osnivač Galerije Matice srpske, osnivač prve muzejske zbirke u Srba, novinar i rodonačelnik žurnalistike u Srba, advokat, književnik, prevodilac – jedna od najistaknutijih, a nepravedno zaboravljenih, ličnosti srpskog naroda u prvoj polovini 19. veka, čije je pregalaštvo dalo trajni doprinos srpskoj kulturi.