NOVI SAD – Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je danas potpisivanju ugovora o dodeli sredstava za razvoj ženskog inovacionog preduzetništa. U tu svrhu dodeljeno je 55.397.000 dinara, a ugovore je potpisao Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sa predstavnicima Grada Novog Sada, Leskovca, Zaječara, opštine Sremski Karlovci, opštine Topola, opštine Vladičin Han, kao i predstavnicima organizacija koje su konkurisale za sredstva zajedno sa Gradom Novim Sadom i opštinom Varvarin.

Sredstva će biti usmerena na sprovođenje obuka za pokretanje posla u gradskim i seoskim sredinama, za sticanje veština iz oblasti inovacija i razvoja preduzetništva, za inoviranje proizvoda i usluga u postojećim preduzećima čiji su vlasnici žene, kupovinu nove opreme, a između ostalog, i za direktne podsticaje otvaranju novih preduzeća i startap kompanija od strane žena. Partneri na projektima biće jedinicice lokalne samouprave, fakulteti, privatne male i srednje kompanije i žene preduzetnice, lokalne razvojne agencije i stručna udruženja i nevladine organizacije.

– Od Ministarstva smo dobili 15 miliona dinara, i to će mnogo značiti preduzetnicama koje će moći na lokalnom nivou da konkurišu za ta sredstva. Gradska uprava za privredu će u narednom periodu raspisati konkurs za direktnu podršku realizaciji inovativnih preduzetničkih ideja kroz davanje podsticajnih sredstava ženama preduzetnicama. Zahvalni smo Vladi Republike Srbije i Ministarstvu na podršci kao i na tome što su prepopznali značaj inovacije ženskog preduzetništva – naglasio je Milorad Radojević.

Prema rečima ministara Popovića, za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva ove godine opredeljeno je 100 miliona dinara.

– Ovo je prvih devet ugovora koje potpisujemo, a biće ih još. Žene u Srbiji su vredne i preduzimljive, a često su i mnogo uspešnije od muškaraca u poslovima koje obavljaju. Na ovaj način želimo da ih ohrabrimo da otvaraju svoje kompanije i preduzetničke radnje i ostvare aktivniju ulogu u razvoju ekonomije Srbije – rekao je Popović.