NOVI SAD – Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić otvorio je regionalnu književnu konferenciju ”Book talk” koju organizuje kompanija ”Coolor media group”, ove godine, u okviru ”Kaleidoskopa kulture”, nove platforme Fondacije ”Novi Sad 2021”.

Četvrti put po redu Konferencija je okupila najznačajnije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu. Tematika je posvećena jubilejima deset regionalnih, globalnih i nacionalnih društveno-istorijskih događaja, od rođenja Karla Marksa do globalne ekonomske krize, koji su uticali na društvene tokove, pa tako i na književnost i izdavaštvo.

– Ovogodišnji koncept je izuzetno širok i dozvoljava da se ključni društveni fenomeni, globalnog i nacionalog karaktera, sagledaju iz brojnih aspekata, što u mnogome doprinosi književnosti. Posebno mi je drago što se naša nova platforma ”Kaleidoskop kulture” za kratko vreme pokazala veoma plodonosnom, i što je i ”Book talk” našao svoju poziciju u okviru iste. Cilj te platforme je ujedinjavanje raznolikosti u cilju stvaranja novih unapređenih vrednosti, i podsticanja publike, odnosno građana da se maksimalno angažuju u kulturi na različite načine. Dovoljan je samo jedan pogled na teme i imena učesnika konferencije da budete uvereni da će ona ostaviti dubok trag u kulturi, ne samo Novog Sada, a to je i cilj ove gradske administracije da kulturnim sadržajima proizvedemo jasne povoljne efekte na ukupno društvo – naglasio je Dalibor Rožić.

Panel diskusije održavaju se paralelno u Galeriji Matice Srpske, Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića i Spomen-zbirci Pavla Beljnskog.

– Treba da negujemo kulturu sećanja i iz prošlosti uzimamo pouke kako bi bili uspešniji u budućnosti. Verujemo da će ovaj ambijent biti inspirativan za vas. Knjiga je temelj društva i na njoj svi treba da radimo da bude što prisutnija u našem životu – poručila je upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog Tijana Palkovljević Bugarski.

Među ovogodišnjim učesnicima su Svetislav Basara, Tijana Palkovljević Bugarski, Radovan Jokić, Teofil Pančić, Vera Kopicl, Aleksandar Gatalica i mnoga druga istaknuta imena iz domena pisane reči.