NOVI SAD – Član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Tihomir Nikolić prisustvovao je konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program manifestacije „Dečija nedelja“ koja će biti održana od 1. do 7. oktobra 2018. godine. Manifestaciju pod sloganom „Moje je pravo da živim srećno i zdravo – za odrastanje bez nasilja” organizuje Udruženje „Život kao inspiracija“ uz podršku Grada Novog Sada.

– Svake godine Grad Novi Sad i Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu izdvajaju sredstva za održavanje manifestacije „Dečija nedelja“ u iznosu od milion dinara. Na taj način omogućavaju deci, njihovim roditeljima, široj porodici i svima koji učestvuju u njihovom odrastanju brojne besplatne sadržaje i aktivnosti. Stvaranje uslova za bezbrižno odrastanje dece, u zdravom i bezbednom okruženju bez bilo kakvog oblika nasilja zajednički je cilj svih nas, i društva u celini. Značaj manifestacije se takođe ogleda i na usmeravanju pažnje javnosti na prava i potrebe dece, ukazujući na odgovornost koju porodica, škola, država i njene institucije imaju u zaštiti dece i ostvarivanju njihovih prava- rekao je Tihomir Nikolić.

Načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Vera Grkavac je dodala da svake godine Vlada Republike Srbije donosi Uredbu o utvrđivanju posebnih iznosa koji se plaćaju za vreme trajanja „Dečije nedelje“, a 60% sredstava od prodajevrednosnih markica koristi se za realizaciju aktivnosti na opštinskom nivou.

– Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu distribuirala je dobijene markice od Udruženja „Prijatelji dece Srbije“autobuskoj i železničkoj stanici, pozorištima i SPENS-u u ukupnoj vrednosti od 1.033.000 dinara. Takođe, od svake poslatepoštanske pošiljke dobijaće se sredstva u vrednosti 10 dinara koja će biti direktno uplaćena na račun budžeta Republike. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će 60% od ukupnog iznosa prikupljenih sredstava uplatitiza porodiljska prava na podračun Uprave za dodatak na decu – rekla je Vera Grkavac.

U ime Udruženja „Život kao inspiracija“ Ljiljana Maširević je naglasila da decu, njihove roditelje i sve ostale zainteresovane očekuje bogat program koji započinje otvaranjem manifestacije u „Studiju M“ u ponedeljak u 18.00 časova besplatnim koncertom sa preko 150 učesnika različitih uzrasta.

– Ove godine kao novinu, uveli smo u Program i radionicu nenasilne komunikacije namenjenu predškolcima. Pored toga, tu su i brojne aktivnosti usmerene na borbu protiv vršnjačkog nasilja u školama. Kao i svake godine biće izvedene i mnoge pozorišne predstave, predviđene su i kreativne radionice otvorenog tipa, a svi sadržaji su besplatni – rekla je Ljiljana Maširević. Ona je takođe dodala da je zatvaranje „Dečije nedelje“ predviđeno u nedelju 7. oktobra u 12.00 časova u dvorcu Eđšeg koncertom „S muzikom se lepše živi“ u izvedbi Udruženja „Družiciranje – muziciranje“.

Prema rečima Sonje Miladinović iz Školske uprave Grada Novog Sada biće održane i „Olimpijske igre za sve“ u petak, 5. oktobra sa početkom u 9.00 časova, na otvorenim terenima OŠ „Nikola Tesla“.

– Manifestacija je inkluzivnog karaktera i namenjena je deci od pet do 11 godina. Projekat je osmišljen u cilju promovisanja socijalne inkluzije kroz sportske aktivnosti i vršnjačku podršku – rekla je Sonja Miladinović.

Promoter „Dečije nedelje“ atletičar Mihail Dudaš je naglasio da je ponosan što je promoter manifestacije dugi niz godina, i kako je rekao, nastaviće to da radi i u buduće.

– Svaka nedelja u godini treba da bude dečija nedelja, a na nama starijima je odgovornost da im svojim delima ukažemo na prave vrednosti – rekao je Mihail Dudaš i pozvao sve zainteresovane da posete neke od brojnih sadražaja manifestacije.

Program „Dečje nedelje“ se može se preuzeti sa sajta Grada Novog Sada www.novisad.rs